NRK Meny
Normal

Ap kraftig tilbake i Vågå

For fire år siden fikk Rune Øygard rent flertall ved valget i Vågå. Etter kveldens valg ligger Arbeiderpartiet an til å miste ordførermakten etter å ha gått kraftig tilbake.

Iselin Jonassen

KRAFTIG TILBAKE: Iselin Jonassen (Ap) overtok som ordfører i Vågå da Rune Øygard ble siktet for seksuelle overgrep. En av tre velgere har forlatt partiet siden forrige valg.

Valglogo

Bare seks dager etter kommunevalget 12. september 2011, tok politiet ut siktelse mot den populære ordføreren i Vågå, Rune Øygard. Han ble siktet, og senere dømt, for seksuell omgang med ei mindreårig jente.

Rune Øygard

DØMT FOR OVERGREP: Rune Øygard ble dømt til to år og tre måneders fengsel for overgrep mot ei mindreårig jente.

Foto: NRK

Øygard ble gjenvalgt til sin femte periode, med overbevisende 58,3 prosent av stemmene. På det meste oppnådde Arbeiderpartiet under Øygard 70 prosent av stemmene i bygda langt nord i Gudbrandsdalen.

Resultatet i det første kommunevalget etter at Øygardsaken rystet både Vågå og resten av landet, er nedslående for Arbeiderpartiet. Med 38,9 prosent av stemmene går partiet 19,4 prosentpoeng tilbake, slik det ligger an.

Iselin Jonassen, som tok over da Øygard ble permittert fra ordførervervet, ser ikke ut til å bli gjenvalgt.

– Jeg tror ikke selve Øygardsaken er årsaken til at Arbeiderpartiet går tilbake, men de kom aldri helt på fote igjen etter saken, sier Sps ordførerkandidat Mette Vårdal.

Senterpartiet blir jevnstort med Arbeiderpartiet, med sine 37,2 prosent. Hvis de finner sammen med Bygdelista (17,5 prosent) kan det bli ny politisk farge på ordføreren i den knallrøde bygda.

På Senterpartiets valgvake i Vågå spratt sjampanjekorkene, men Senterpartiets kandidat vil ikke si om hun blir ordfører.

– Det gjenstår å se, vi skal inn i forhandlinger, sier Vårdal.

Arbeiderpartiet har ikke gitt opp kampen om ordførerkjedet.

– Vi vil gå inn i forhandlinger. Vi har alle dører åpne, mer blir klart om noen dager, sier Iselin Jonassen til NRK.

Mette Vårdal, Vågå

VINNEREN I VÅGÅ: Mette Vårdal fra Senterpartiet kan juble på Sps valgvake.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • NSB-kritikk på grunn av fulle tog

    Passasjerer kritiserer NSB etter at 1507-toget Lillehammer-Oslo var stappfullt fordi fem av ti vogner måtte settes inn på en annen strekning med driftsproblemer. Pressetalsperson Åge-Christoffer Lundeby i NSB erkjenner at de burde satt inn busser.

  • Fire domfelt etter tjuveri i Skåbu

    Tre av de fire rumenerne som ble pågrepet med tjuvgods i Skåbu i november, er dømt til fengsel i ti måneder. Den siste og yngste av dem idømmes ni måneders fengsel. Det skriver Dølen(abonnement). Alle fire får 50 dager i varetekt trukket fra dommen.

  • Utmerkelse til Heidal Ysteri

    Heidal Ysteri fikk utmerkelsen Norsk Spesialitet fra Matmerk i dag. Det var landbruksministeren som delte ut prisen under Grüne Woche i Berlin. Ysteriet får heder for rømmegrøt, prim og brunost produsert i Heidal.