Hopp til innhold

– Mindre ikke nødvendigvis bedre

Veterinær Einar Vatle vet at det er utfordrende med store dyrebesetninger, men kunnskap og respekt for dyra er viktigere enn kjærlighet, sier han.

Vatle montasje

Veterinær Einar Vatle ser at det er utfordrende å ha store dyrebesetninger.

Pelsdyrnæringa er ute i hardt vær, og onsdag gikk den nye lederen i Norsk Bonde- og småbrukarlag, Merete Furuberg, ut og sa at det er umulig å gi dyrene den kjærligheten de har krav på når man har store besetninger.

– Med for mange dyr, blir kontrollen med og kjærligheten til hvert av dem for dårlig, sier Furuberg.

Når jeg ser disse bildene tenker jeg på «industridyrehold». Det hører ikke noe sted hjemme.

Merete Furuberg

ALT OM: Pelsdyrnæringen

Utfordrende med masseproduksjon

Einar Vatle er veterinær og inspektør i Mattilsynet. Han mener det er feil å snakke om å gi dyra kjærlighet, men at kunnskap og respekt for dem er viktig. Han ser imidlertid at Furuberg har et poeng.

– Det er store utfordringer knytta til masseproduksjon av dyr, særlig store besetninger av svin og kylling kan bli uoversiktlig. Det er et krav til bøndene at de tar vare på hvert enkelt dyr, sier Vatle.

Se TV-reportasjen:

Video Kos i fjøset

Han reiser mye rundt og ser forskjeller på gårder som har store og små dyrebesetninger. Han vil allikevel være forsiktig med å si at lite er best.

– Det viktige er hvordan dyreholdet drives. Et stort dyrehold kan også drives veldig godt, ikke minst på grunn av større ressurser på miljøsiden. Man kan oftere møte dyrene med de behovene de har.

– Det er ikke lønnsomt å ha syke dyr

Det skal være mulig å se hvert dyr. De som driver godt, vet også at det lønner seg å ta seg av dyrene sine.

– Det er ikke økonomisk lønnsomt å ha skadde eller syke dyr. Så å behandle dyra bra er også god økonomi, sier Vatle.

Hvis hester får velge selv, er de ute nærmest 90 prosent av året.

Einar Vatle

I dyrevelferdsloven er det krav om at bonden skal ta seg av dyra og gi dem et positivt forhold til de menneskene som steller dem – for å unngå stress. Men Det kan bli for mye kjærlighet også:

– Særlig nå på vinteren er det mange som gir dyrene menneskelige egenskaper. I disse dager har det kommet mange bekymringsmeldinger til Mattilsynet fra folk som synes det er ille at kyr og hester står ute med snø på ryggen. Det er nok fordui vi fryser selv. Pelsen til dyrene isolerer godt, så de har det bra ut, sier Vatle.

Flere saker fra Innlandet