NRK Meny
Normal

- Stusselig avslutning på livet

BRANDBU (NRK): Mens det står 20 rom tomme i naboavdelingen må 94-åringen dele rom på sjukehjemmet og ikke ha noe privatliv. – At hun må avslutte livet på en slik måte synes jeg er fælt, sier sønnen Roar Amundsen.

Tomme rom på sjukehjem brukes ikke

Roar Amundsen besøker sin 94 år gamle mor som bor på dobbeltrom selv om det står 20 enkeltrom ledige på sjukehjemmet

Moren til Roar er 94 år. Hun er fra Gran på Hadeland og kom på Marka sjukehjem for fire uker siden. Det var avisa Hadeland som skrev om historien i dag.

I den ene fløyen på sjukehjemmet står 20 rom tomme, mens i den andre må flere eldre dele rom. Grunnen er at politikerne må spare penger.

Regjeringen vil lovfeste rett til pleie og omsorg

Kan ikke ha privatliv

Roar Amundsen besøker mora hver dag, og synes det er nedverdigende at hun ikke skal kunne ha noe privatliv, men dele rom med ei hun ikke kjenner.

-Stusselig avslutning på livet

Roar Amundsen besøker mora si hver dag.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Vi kan ikke trekke oss tilbake. Jeg vet det kommer barnebarn og oldebarn på besøk i dag, men de synes ikke det er så koselig å besøke henne lenger, sier han.

Alle de 20 rommene som står tomme i nabofløyen er enkeltrom.

Jeg synes det er stusselig. Jeg vet ikke hvor lenge hun kan ha igjen. Kanskje en dag, ei uke eller en måned. At hun må avslutte livet på en slik måte synes jeg er fælt, sier Roar Amundsen.

Blir for dyrt

Helse- og omsorgssjef Tone Reidem sier det blir en dyr løsning for kommunen å ta ibruk alle rommene. Da må de hente ut personale fra avdelingen der de har dobbeltrom.

Det lar seg ikke løse ut fra dagens rammer, sier hun.

- Stusselig avslutning på livet

Helse og omsorgssjef på Gran Tone Reidem.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Det var politikerne på Gran som vedtok denne løsningen i sommer. Grunnen var at de ville styrke hjemmetjenesten slik at folk kan bo hjemme lengre. Da mener de også behovet for sjukehjemsplasser vil avta.

Antall som bor på dobbeltrom har gått ned, men det er fortsatt noen som må dele rom, sier ordfører Knut Lehre.

Han sier planen er at de skal bygge et nytt sjukehjem, og der blir det ikke dobbeltrom, men det ligger noen år fram i tid.

Hva vi skal gjøre i mellomtida må vi komme tilbake til, sier han.

- Stusselig avslutning på livet

Ordfører i Gran Knut Lehre sier planen er å bygge nytt sjukehjem.

Foto: Reidar Gregersen / NRK