Hopp til innhold
Info fra NRK

Ta kontroll over ditt barns nettbruk

Du kan selv ta kontroll på hva ditt barn ser på nettet ved å slå på barnesikring på datamaskinen. De fire mest brukte operativsystemene blant NRK-brukere – Windows 7, Windows XP, Windows Vista og Mac OS X – har alle foreldrekontroll. I tillegg har NRK lagt på foreldrekontroll på nett-tv slik at programmer som er myntet på voksne ikke er tilgjengelige for barn.

Slik slår du på foreldrekontroll i NRKs nett-tv

1. Trykk på knappen «Aktiver foreldrekontroll» som befinner seg nederst på alle sider i nett-tv-universet. (Dersom foreldrekontrollen allerede er aktivert, vil det på knappen stå «Deaktiver foreldrekontroll».
  2. Velg 15 eller 18 års aldersgrense for alderskontrollerte programmer.
  3. Skriv inn en PIN-kode på fire siffer for å aktivere foreldrekontrollen. (Kun siffer kan anvendes.)
  4. Når foreldrekontrollen er aktivert vil foreldrekontroll-dialogvinduet dukke opp der hvor programmets aldersgrense overstiger valgte aldersgrense i foreldrekontrollen. Du vil ikke kunne se programmet før riktig PIN-kode er skrevet inn.
  5. Ved feil PIN-kode vil du få beskjed om at du har tastet inn feil. Ved riktig PIN-kode får du kun anledning til å se det aktuelle alderskontrollerte programmet.
  6. Du kan deaktivere foreldrekontrollen ved å trykke på knappen «Deaktiver foreldrekontroll», skrive inn din PIN-kode og trykke på knappen «Deaktiver foreldrekontroll» i foreldrekontroll-dialogvinduet.
  7. Foreldrekontrollen må aktiveres på hver enkelt enhet og for hver nettleser som skal bruke tjenesten, da den er basert på informasjonskapsler (såkalte «cookies», les mer om dette i artikkelen «Personvern»).

Foreldrekontroll i operativsystemer

Når det gjelder foreldrekontroll i operativsystemer, så kan innstillingene variere noe fra ulike versjoner av operativsystemene, språkversjoner, etc., så NRK tar forbehold om at oppskriftene kan avvike fra hvordan ditt operativsystem oppleves for deg. NRK tar heller ikke ansvar for at disse tjenestene fungerer tilfredsstillende.

Felles for alle operativsystemene er at du må opprette egne brukerkontoer for barna dine (eller en felles barnekonto) for at dette skal fungere.

Slik slår du på foreldrekontroll i Windows 7

Windows 7 har en rekke funksjoner for å ta kontroll over ditt barns databruk innebygget, men dette gjelder kun for begrensning av tidsbruk, kontroll av spill etter klassifisering/innhold/tittel eller adgang til programmer, og ikke for nettbruk. For å kontrollere ditt barns nettbruk må du installere et gratisprogram fra Windows som heter Windows Live Tryggere for familien.

Sette opp sperrefunksjoner

For å sette opp det som Microsoft kaller sperrefunksjoner i Windows 7 må du være administrator på datamaskinen. Før du begynner må du påse at barna du skal sette opp sperrefunksjoner for, har en egen standard brukerkonto (eller du kan sette opp en felles standard brukerkonto for barna). Dette er viktig fordi foreldrekontrollen bare kan benyttes på standard brukerkontoer.

1. Klikk på Windowsikonet i nedre venstre hjørne. Velg Kontrollpanel.
  2. Under overskriften Brukerkontoer og familiesikkerhet velg Sett opp sperrefunksjoner for alle brukere.
  3. Velg brukeren du vil sette opp sperrefunksjoner på, eller velg først Opprett ny brukerkonto hvis brukeren ennå ikke har en konto.
  4. Under overskriften Sperrefunksjoner, velg På, fremtving gjeldende innstillinger.
  5. Velg så enten Tidsbegrensninger, Spill eller Tillat og blokker bestemte programmer.

Se http://windows.microsoft.com/nb-NO/windows7/products/features/parental-controls for en oversikt over innebygde sperrefunksjoner på norsk, og http://www.youtube.com/watch?v=NQvusEhpHcY for en innføring på engelsk fra Microsoft.

Sette opp Windows Live Tryggere for familien

1. Besøk http://explore.live.com/windows-live-family-safety.
  2. Klikk på Last ned nå. Følg installasjonsangivelsene etter at programmet er lastet ned til datamaskinen din. Vær obs på at du ikke må installere alle programmene i tillegg til Windows Live Tryggere for familien, men kan velge å installere kun dette.
  3. Klikk på Windowsikonet i nedre venstre hjørne. Velg Windows Live Tryggere for familien.
  4. Logg deg på med din Windows Live-konto. Hvis du ikke har det må du opprette det ved å klikke på Registrer deg.
  5. Velg hvilken konto du vil overvåke. Etter litt installering er funksjonen slått på med standard innstillinger. Hvis du vil justere innstillingene for dine barn, gå til familysafety.live.com.
  6. Klikk på Rediger innstillinger på nettsiden ved den kontoen du vil administrere. Du kan f.eks. tillate eller blokkere hele nettsteder eller unike nettadresser i Webfiltreringsliste.

Slik slår du på foreldrekontroll i Windows Vista

1. Klikk på Start i nedre venstre hjørne. Velg Kontrollpanel.
  2. Under overskriften Brukerkontoer og familiesikkerhet velg Foreldrekontroll.
  3. Du kan velge å sette opp sperrefunksjoner for programbruk etc. tilnærmet likt som for Windows 7 (se over), eller du kan velge Webfiltrering.
  4. Slå på filtrering. Nå filtreres nettsidene med standard oppsett.
  5. Hvis du vil sperre dine barn ute fra spesiell nettsider, gå inn på Tillate eller blokkere nettsider og legg inn de nettsidene du ikke ønsker at barna dine skal ha tilgang til.

Du kan også velge å benytte Windows Live Tryggere for familien på Microsoft Vista. Se under «Slik slår du på foreldrekontroll i Windows 7» over.

Slik slår du på foreldrekontroll i Windows XP

I Windows XP er det ingen sentral foreldrekontroll, men du kan gå inn i nettleserinnstillingene på den nettleseren du har installert (for de fleste Windows-brukerne er dette Internet Explorer) og slå på innholdskontroll. Denne siden viser deg hvordan http://www.windows-help-central.com/parental-controls-in-windows-xp.html (engelsk).

Slik slår du på foreldrekontroll i Mac OS X

Opprett først en egen konto til barnet ditt (gjenta prosessen eventuelt for flere barn, eller lag en felles barnekonto):

1. Klikk på Apple-menyen (eple-ikonet øverst til venstre). Velg Systemvalg.
  2. Under overskriften System, klikk på Kontoer.
  3. Klikk på låsikonet for å gjøre endringer og oppgi administrator-brukernavn og passord.
  4. Legg til ny konto ved å klikke på plussikonet nede i venstre hjørne. Et nytt vindu kommer opp.
  5. Under Ny konto, velg Administrert med Foreldrekontroll. Skriv inn barnets fulle navn, kontonavn og passord. Klikk på Opprett konto.
  6. Klikk på knappen Åpne Foreldrekontroll (påse at Aktiver Foreldrekontroll er huket av). Eller klikk på Apple-menyen igjen og velg Systemvalg > Foreldrekontroll.

Slå på foreldrekontroll for nettbruk:

1. Klikk på Nett. Velg Prøv å blokkere sider med upassende innhold automatisk og klikk på knappen Tilpass...
  2. Klikk på plussikonet og skriv inn eller lim inn kopiert nettadresse i feltet med overskriften Tillat aldri disse webstedene. Gjenta dette til du har lagt inn de nettadressene du ikke ønsker at barnet ditt skal besøke. Klikk på knappen OK når du er ferdig.