Hopp til innhold

Ungarn-profiler kritiserer helsepersonellet: – De skjønte ikke

Ungarns Barnabas Varga må opereres etter den voldsomme smellen han pådro seg mot Skottland. Nå kritiserer både trener og spillere det medisinske teamet.

Ungarn

SE VIDEO: Den ungarske treneren og spillerne skrek om hjelp da Ungarns Barnabas Varga falt om i kampen mot Skottland i EM søndag.

«Barni» er stabil nå. Han vil trolig bli operert i løpet av de neste timene fordi han fikk et brudd her, sier Ungarn-trener Marco Rossi og peker mot ansiktet.

Treneren møtte verdenspressen en drøy time etter den dramatiske hendelsen i EM-kampen mellom Ungarn og Skottland.

Det var i det 70. minutt at spillet ble stoppet etter at den ungarske spilleren Barnabas Varga gikk i bakken.

Det ble fort tydelig at det var alvorlig – flere spillere holdt seg til hodet. Samtidig var det helt stille på stadion.

Dominik Szoboszlai

HASTVERK: Dominik Szoboszlai i full fart mot ambulansearbeiderne og båren.

– De skjønte ikke at det var en farlig situasjon

Treneren setter spørsmålstegn ved effektiviteten til det medisinske apparatet på banen – og om de var ved spilleren raskt nok.

– Alle var veldig redde for hans tilstand, og bekymret for at legene kom, hva skal vi si, litt sent frem. De skjønte ikke at det var en farlig situasjon, forteller Rossi.

TV-bildene viser at de ungarske spillerne hastet bort til det medisinske teamet som kom med båren. Både trener og spillere skrek til dem.

NRK har forelagt Uefa kritikken som fremkommer i denne saken, men forbundet har ikke svart på henvendelsen.

De har imidlertid kommentert kritikken overfor BBC-redaktør Dan Roan. Uefa sier at Vargas fikk hjelp innen 15 sekunder, etterfulgt av en annen lege på stadion.

– Det kvalifiserte nødhjelpspersonellet på sidelinjen ventet, som det heter i protokollen. De ankom med båre så fort deres inngripen var nødvendig for å frakte spilleren til sykehus, uttaler forbundet.

Med andre ord, Uefa benekter at ting tok for lang tid.

– Koordineringen i det medisinske personellet var profesjonelt og alt ble gjort i henhold til gjeldende medisinske prosedyrer, skriver Uefa.

 Roland Sallai

REAGERER: Roland Sallai var en av spillerne som tidlig engasjerte seg i håndteringen av medspiller Barnabas Varga.

Enkelte spillere nærmest dro i båren for å få den bort til medspilleren Varga, som på det tidspunktet lå på gresset – dekket med tepper.

Ungarn-treneren var ikke den eneste som reagerte på det medisinske teamet sin håndtering av hendelsen.

Andras Schäfer beskriver det han opplevde som en «tøff situasjon». Dramatikken som utspilte seg i Stuttgart, har han aldri vært i nærheten av å oppleve tidligere.

– Vi lærte mye om hvordan man skal håndtere en slik situasjon. Men det er «nonsense» hvordan det medisinske apparatet bare går inn (og ikke løper) når vi trenger hjelpen deres. Det var rart, sier den 25 år gamle midtbanespilleren til NRK.

BLE SKJULT

Spillerne flokket seg rundt Ungarn-spilleren som fikk medisinsk behandling på banen.

Foto: Angelika Warmuth / Reuters

Hyllet lagkompisen etter seieren

Varga ble altså kjørt til sykehus i ambulanse etter den dramatiske hendelsen. Ifølge forbundet brakk han flere bein i ansiktet i kollisjonen med Skottland-keeperen.

Han pådro seg også en kraftig hjernerystelse.

Etter kampen tok Ungarn-spillerne med seg Vargas drakt i feiringen.

Ungarn-spiller Bendeguz Bolla beskriver hyllesten av lagkompisen slik overfor NRK:

– Vi viste at vi står sammen. Vi kjemper sammen, vi vinner sammen. Det er vår styrke. Vi er Ungarn.

HEDRET LAGKAMERAT

Etter kampslutt tok spillerne med seg drakten til Vargas på lagbildet.

Foto: Leonhard Simon / Reuters

– Skal dere besøke ham på sykehuset?

– Hvis det er mulig, vil vi veldig gjerne det. Vi er glad for at vi kunne vinne denne kampen for ham, svarer han til NRK.

Ti minutter på overtid avgjorde innbytter Kevin Csoboth for Ungarn. Om de går videre i mesterskapet vet de ikke før flere grupper blir ferdigspilt.

Marton Dardai synes det var krevende å fullføre kampen.

– Det som skjedde var et sjokk for alle. Vi hører at det går bedre med ham nå. Hele laget kjempet til siste slutt. Jeg er glad for at vi scoret for Varga, sier Dardai.

Euro 2024 Soccer Scotland Hungary

SE VIDEO: Ungarns Barnabas Varga pådro seg hjernerystelse og flere brudd i ansiktet etter en kraftig smell mot Skottland.

– Helt forferdelig

Bolla beskriver situasjonen som «helt forferdelig».

– Etter kollisjonen klarte jeg ikke å se på ham. Men jeg hørte fra flere etter kampen at var virkelig ille. Men han er stabil, og det er det aller viktigste. Han blir på sykehuset over natta, så håper vi at han blir raskt bedre, sier Bolla.

På spørsmål fra NRK om hvordan det er å spille kamp etter en at noe slikt har skjedd med lagkompisen, svarer Bolla:

– Det var en virkelig dårlig følelse. Men vi kjempet for ham – for hele landet. Vi er virkelig stolt over at vi vant kampen.

FORTVILET

Matchvinner Csoboth fikk trøst av trener Marco Rossi da han ikke visste hvordan det sto til med sin lagkamerat etter kampen.

Foto: AFP

Tyskland er i samme gruppe som Ungarn og spilte 1–1 Sveits søndag kveld. Situasjonen med Varga ble også et samtaleemne i pressesonen i Frankfurt.

Nagelsmann: – God bedring

Tyskland-trener Julian Nagelsmann sier til NRK at han ønsker Varga rask og god bedring.

– Det er alltid farlig når man har et slikt sammenstøt med målvakten, og jeg håper at det går bra med han og at han blir frisk så fort som mulig, sier Nagelsmann.

Tyskland- og Arsenal-profil Kai Havertz hadde ikke fått med seg situasjonen med Varga da han møtte NRK etter kampslutt i Frankfurt.

– Det er ikke hyggelig. Jeg håper det går bra med ham. Det er alltid tøft å se slike ting. Vi vil kose oss på banen, men av og til skjer slike ting, sier Havertz.

APTOPIX Euro 2024 Soccer Scotland Hungary

FØR SMELLEN: Barnabas Varga avbildet før han pådro seg en stygg skade i kampen mot Skottland.

Foto: Matthias Schrader / AP

Avgjorde på overtid

Kampen var preget av flere tøffe dueller.

– Det har gått så voldsomt hardt for seg i denne omgangen, sa Aleksander Schau i studio etter den første omgangen.

Begge lag var avhengig av seier om de skulle ha et reelt håp om å gå videre fra gruppespillet.

Ti minutter på overtid avgjorde innbytter Kevin Csoboth for Ungarn.

– Så tar det fullstendig av i svingen i Stuttgart. Szoboszlai er på vei opp på tribunen. For en avslutning på dette oppgjøret, kommenterte Nilssen.

Dermed går Ungarn opp på tredjeplass og må vente og se om de blir blant de fire beste treerne. Dermed er det fortsatt usikkert om Ungarn går videre til sluttspillet.

– En ekstra glede for Ungarn som gjør dette også for lagkameraten sin, sa Nilssen.

Med tap kunne Ungarn ha utlignet EM-historiens lengste tapsrekke med ni strake tap, det unngikk de søndag kveld.

I den andre kampen i gruppe A ble det også scoring på overtid da innbytter Niclas Füllkrug stanget inn utligningen til Tyskland mot Sveits som med det tok gruppeseieren.