Slik skriver du rubrikken

Se på rubrikken som en kort, informativ tekst som skal skape en passe stor forventning. Rubrikken skal få folk interessert i å se programmet, og ikke være et resymé av innholdet. 400 tegn inkl. mellomrom. Helst ikke lenger.

Det viktigste må stå først og kunne stå alene. I tekst-tv er det bare to linjer som kommer med. Det gjelder også EPG-ene. Legg utfyllende informasjon etter det.

Bruk kjente personer som trekkplaster tidlig i rubrikken, dersom det er aktuelt. Stram inn på ordbruken, for eksempel unngå unødvendige formuleringer som ”I kveld møter vi…”, ”I dette programmet ser vi…”. Varier ordbruken, ikke gjenta samme ord to ganger.


Eksempel på rubrikk til dokumentaren ”Menneskehetens siste dager”

Svensk dokumentar. Mer enn 99,9 prosent av alle arter som har eksistert på jorden, finnes ikke lenger. Står menneskeheten også i fare for å forsvinne? Og hvilke katastrofer truer oss i så fall? Det handler ikke bare om atombomber, klimaforandringer og meteorittnedslag, men også om genetikk, robotikk og nanoteknikk. Hva sier forskerne?


Eksempel på en rubrikk til hele serien ”Boardwalk Empire”

Amerikansk dramaserie. Politikeren og gangsteren Nucky Thompson lever et liv i luksus i Atlantic City. Han samarbeider med politikere, vanlige folk og forbrytere. Martin Scorsese har regien på første episode som foregår den dagen det ble forbudt å selge alkohol. Nucky taler for forbudet, men ser også muligheten til å tjene på ulovlig spritsalg. Med Steve Buscemi, Kelly Macdonald, Michael Pitt m.fl


Eksempel på en rubrikk til episode 5 av ”Boardwalk Empire” (oversatt fra engelsk)

Amerikansk dramaserie. På den irske festen St. Patrick's Eve må Nucky holde en tale selv om han misliker det sterkt. Margaret føler seg oversett av Nucky og gir Van Alden opplysninger om noen øltønner gjemt i en garasje. Rothstein i New York er bekymret for å bli tatt av politiet, mens Jimmy tar seg av Pearl som er blitt stygt skadet. Med: Steve Buscemi, Kelly Macdonald, Michael Pitt m.fl. (Nights in Ballygran) (5:12)