NRK Meny
Normal

Hemsedølene vil hjelpe barna til drept kvinne

HEMSEDAL/DRAMMEN (NRK): Hemsedal er i sorg etter det tragiske drapet på tobarnsmoren fra Irak. Folk som jobber i omsorgstjenesten blir nedringt av folk som ønsker å hjelpe de to barna som i realiteten har mistet begge foreldrene sine.

Politisperringer foran åstedet for drapet i Hemsedal

Hemsedal er i sorg etter det tragiske drapet på tobarnsmoren fra Irak.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Moren er drept og faren er siktet for drapet, og folk i Hemsedal er veldig prega og veldig berørt, sier Helene Sagabråten, som er ansatt i barneverntjenesten i Hallingdal.

– Vi merker det i alle sammenhenger. Enten du går på butikken, eller snakker i telefonen, er det dette folk snakker om, sier hun.

Les også:

Helene Sagabråten

Helene Sagabråten merker at fol bryr seg.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Folk Sagabråten snakker med i Hemsedal i denne vonde tida har mest omtanke for de to mindreårige barna i familien.

– Det er veldig mange som ringer og spør om de kan bistå med noe, om de kan sende julegaver og så videre. Det er mange som ringer rett og slett for å forvisse seg om at barna har det bra.

De er nå trygt plassert på hemmelig adresse.

Helene Sagabråten får mange telefoner fra folk i Hemsedal som lurer på om de skulle ha gjort mer for den lille familien fra Irak.

– Jeg tror vi får mange tanker i en slik situasjon. Jeg tror mange spør seg om det er noe vi kunne ha sett, eller kunne gjort. Er det noe vi burde ha skjønt? Dette er jo ei førjulstid der vi har forventninger og gleder oss, og så blir dette det stikk motsatte, med tap, sorg og vonde følelser, sier Sagbråten.

Kriseteamet bistår

Leder i kriseteamet i Hemsedal, Heidi Grøthe, sier mange er berørt av det tragiske som har skjedd i den lille bygda i Buskerud.

– Kriseteamet har vært i kontakt med de gruppene som har vært nærmest. Det er personalet i skolen og barnehagen, og på mottaket. Dette var en dame som hadde et stort kontaktnett, og kjente mange her i bygda, sier hun.

– Hva kan dere gjøre konkret?

– Vi kan være støttespillere for skole og barnehage. Det er de som tar seg av dette overfor alle barna, både de to det gjelder, og alle barna rundt dem. Og de gjør en kjempejobb med å opprettholde hverdagen og de spørsmålene og tankene barna måtte ha.

Kirken stiller opp

Folk i sorg kan også henvende seg til kirken, sier kirkeverge i Hemsedal, Kjetil Storebråten.

– Kirken stiller opp uansett hva slags religion eller trossamfunn de berørte kommer fra. Presten har jo spesialutdannelse til å håndtere slike situasjoner, og kan hjelpe dem til å håndtere sorgen og de vonde tankene som dukker opp etter en slik hendelse.