Hopp til innhold

Tolkestreik skaper trøbbel

Eikholt nasjonalt resurssenter for døvblinde i Drammen har store problemer fordi frilanstolkene streiker denne uken.

Døvblinde Anna Marie Sjøvoll og døvetolk Inger Lise Vincent

Døvblinde Anna Marie Sjøvoll er helt avhengig av tolk. Her sammen med tolk Inger Lise Vincent.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

- Det er helt nødvendig å streike for bedre lønn, mener tolk Inger Lise Vincent.

Hun sier lønnen på 220 000 kroner i året har stått stille siden 1981.

Tolkehjelp for døve, døvblinde og hørselshemmede betales av staten og er en lovpålagt rett.

Lei over å bli ignorert

- Vi er blitt skuffet gang på gang over at vi verken kommer med på statsbudsjettet, eller på det reviderte budsjettet. Nå var det på tide med en politisk markering, sier Vincent.

Denne uken skulle Inger Lise Vincent tolke på en stor konferanse på Eikholt. Men det kan hun altså ikke fordi hun er i streik.

- Det er det som skjer utenfor foredragene som kommer til å være det vanskeligste for deltakerene, forteller Elin Haugland, ved Eikholt nasjonalt resurssenter for døvblinde på Konnerud. Hun er selv døv, og må stå over en del av foredragene.

Ikke lønnshopp denne gang heller

Inger Lise Vincent fra Drammen er frilansdøvetolk som denne uken er med på den politiske markeringen. Hun jobber ofte på Eikholt, men snakker i dag bare varmt gjennom fingrene med døvblinde Anna Marie Sjøvoll. Hun får ikke hjelpe henne med tolking.

Tolkehjelp for døve, døvblinde og hørselshemmede betales av staten og er en lovpålagt rett. Siste fredag, da forslag til statsbudsjett ble lagt fram var det stor skuffelse da frilanstolkene nok en gang ikke fikk noen lønnsøkning. Lønna i trinn 22, med 220 000 kroner i året har stått stille siden 1981.

- Konferansen amputeres

Direktør Roar Meland på Eikholt nasjonalt ressurssenter håper at aksjonen blir kortvarig, og synes det er synd at konferansen blir amputert. 

- Vi er veldig lei oss for at det går ut for en uskyldig tredje person, sier Vincent.

- Men det er viktig. Dette er første gangen at frilanstolkene går til et så drastisk skritt. Vi har aldri gjort det før. Det er den eneste muligheten vi har så lenge vi ikke har forhandlingsrett eller noen andre rettigheter, sier Vincent.