NRK Meny
Normal

Er poden klar for å sykle til skolen?

Det er foreldrenes ansvar å påse at ungene er klare for å sykle til skolen, mener Trygg Trafikk i Buskerud.

Isak Bostrøm

Isak Bostrøm (10) elsker å sykle.

Foto: Helle Nielsen Estensen / NRK

– Du må huske å gi tegn hvis du skal svinge. Du må se på bilene og passe på at du ikke gir bånn gass hvis det kommer en bil ved siden av.

Isak Bostrøm er ti år, og han elsker å sykle. På mandag begynner han i femte klasse og kan endelig sykle til skolen også. Det har han ventet på i årevis. For på skolen hans har de den regelen at man må gå i femte klasse for å få lov til å sykle til skolen. Det blir godt å slippe å gå, synes Isak.

– Jeg har gledet meg til å sykle siden jeg begynte på skolen. Sykling er det morsomste jeg vet. Farta, spenninga, alt. Og så kan jeg sove litt lengre om morgenen, for det går mye raskere å sykle enn å gå, sier Isak.

Foreldrenes ansvar

Og Isak er ikke den eneste som kan tråkke seg bortover skoleveien nå. Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk i Buskerud sier det er flere ting foreldrene bør tenke på før de sender ungene av gårde.

Distriktsleder i Trygg Trafikk, Anne Marit Jordheim

Anne Marit Jordheim er distriktsleder i Trygg Trafikk i Buskerud.

Foto: Helle Nielsen Estensen / NRK

– Foreldrene bør først se over sykkelen hjemme. Mange barn har vokst i sommer, og nå er det kanskje på tide å justere opp setet og styret. Dessuten bør foreldrene sjekke at bremsene er i orden, og at sykkelen er i god stand, sier Jordheim.

Det aller viktigste er å sjekke om poden faktisk er klar for å ta pedalene fatt.

– Foreldrene bør ta en sykkeltur sammen med barnet, akkurat på de strekningene barnet skal sykle til skolen. Da kan foreldrene fortelle akkurat hvor barnet skal stoppe, hvor de skal gå av sykkelen og hvor de bør trille over veien etter at de har sett til begge sider. Det er foreldrene som til syvende og sist må ta valget om barnet deres er i stand til å sykle til skolen på en trygg måte, sier Jordheim.

Bilister og hageeiere må vise hensyn

Det er ikke bare Isak og foreldrene som skal tenke på sikkerhet. Bilister oppfordres til å ha i bakhodet at det kommer skoleunger i trafikkbildet framover. I tillegg kjører Vegvesenet en dugnad for tida, der de ber privatpersoner om å bidra til god sikt ved å klippe hekker som står nært veien.

Isak er klar

Tiåringen Isak er i hvert fall helt klar for skolestart, og han kjenner skoleveien ut og inn. Kanskje litt for godt.

– Jeg kommer til å sykle for full gass og ha et høyt tempo. Men jeg skal ta hensyn til bilene, for hvis det skjer en ulykke er det ikke bilen som blir skadet, avslutter Isak.