Hopp til innhold

Pris: kr 10 000

Konfekten skal være lagd med stødig hånd, når kokkelandslaget skal til OL.

Konfekt
Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

I morgen reiser Gjermund Kværna Bjelland fra Kongsberg, og resten av det norske kokkelandslaget til Tyskland for å delta i OL.

De regjerende verdensmestrene fra 2006 skal lage alt fra salt til søtt, og Kværna Bjelland har sammen med Sverre Sætre ansvar for konfekt.

SE VIDEO: Sjokoladebit til 2000 kroner

Konfekt
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Gjermund Kværna Bjelland og Sverre Sætre jobber til daglig sammen på Sverres konditori i Oslo. Vi treffer dem i produksjonslokalene til konditoriet på Hotel Christiania i Oslo.

Sjokolade = gull

De øver på de siste tingene, og har allerede startet produksjonen av deler som skal tas med til Tyskland, og settes sammen som skulpturer som igjen forhåpentligvis skal gi gull.

- Det er mye arbeid, sier Kværna Bjelland. Det siste året har han og kollegaen hatt 150 treningsdøgn, i tillegg til vanlig jobb.

- Nå jobber vi jo med dette til daglig, så vi får en del trening der, men det har gått med mye tid til OL-trening, sier han.

For det er mye som må øves på. Gjermund er ekspert på konfekt, og noe av det han skal vise fram er svært små konfektbiter.

- Det tar 20 timer å lage sju stykker av disse, og de koster rundt 2000 kroner per stykk, sier han og viser noen små, men svært detaljerte konfektbiter.

Gjermund Kværna Bjelland

Gjermund Kværna Bjelland fra Kongsberg lager konfekt som koster 2000 kroner per stykk.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

20-timers arbeidsdag

Kokke-OL går av stabelen den 20. oktober i den tyske byen Erfurt. Konkurransen varer i tre døgn, og det blir noen hektiske timer.

- Vi må vel regne med å ha 20-timers arbeidsdager under konkurransen, så det gjelder å være uthvilt før vi drar nedover, sier Kværna Bjelland, som tror han får sove rundt tre timer per natt.

- Det er en sinnsyk intensivitet, nivået blir høyere og høyere og grenser skal hele tiden sprenges, sier kollega Sverre Sætre.

sjokoladetre

Et sjokoladetre, identisk med dette, skal forhåpentligvis sikre OL-gull til Norge.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Sammen skal de lage konfekt som skal stå på det store bordet blant andre matretter de resterende ni norske ol-deltakerne skal lage.

- Selv om vi lager noe som ser bra ut, er det også viktig at de ni andre kokkene gjør sitt beste. Det viktigste er totalintrykket dommerne får av å se på hele bordet vårt, ikke bare hva de enkelte har gjort, sier Sætre.

Søt arbeidsdag

Å jobbe med godteri og konfekt hele dagen ville nok vært en drøm for de fleste som er glad i søte godsaker. Men å være konditor på kokkelandslaget er mer enn en dans på roser.

- Vi lever av det vi synes er gøy, selv om det er stress til tider. Treningsperiodene er veldig intense, men vi må forsvare tittelen fra VM og der ble det gull, avslutter Kværna Bjelland.

Er du en bakeglad sjokolademoms, finner du mange spennende oppskrifter her: Sjokoladeoppskrifter