Posekakene tar over kakebordet

Det er en kake som går igjen på alle sommeravslutningene. Posekaker som brownies og sjokoladekake i langpanne dobler salget i mai og juni. Dårlig trend, mener baker.

Kakebord sommeravslutning Kolsås i Bærum

Slik så kakebordet ut på sommeravslutningen på Kolsås i Bærum.

Foto: Gunnhild Viken / NRK
Lars Lindstøl og Håkon (5)

Lars Lindstøl med sønnen Håkon (5)

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det er jeg veldig sikker på at jeg har spist flere av i det siste. Både på korpsavslutning og på fotballavslutning, forteller Lars Lindstøl som er på vei til Hønefoss barnehage med sønnen Håkon (5).

Det han snakker om er posekaker. Og når forbrukerne går fra kakebord til kakebord, kan produsenten gni seg i hendene.

– Det er mai og juni da alt skal skje. Det er en meget god tid for Toro bakemiks, forteller kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, Bjørn Brennskag.

  • Del din beste kakeoppskrift i kommentarfeltet nederst i saken.

Salget til værs

Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef Orkla Foods Norge

Brennskag sier Orkla Foods er inne i en god salgsperiode for kakemiks.

Foto: Orkla Foods

Avslutninger i skoler, barnehager, lag og foreninger gjør at salget går rett til værs i sommervarmen.

– Det er en dobling av salget av disse produktene i forhold til normale uker resten av året. Bare som eksempel solgte vi over 100 000 pakker med brownies i uka før 17. mai, sier Brennskag.

– Jeg må faktisk innrømme at jeg har gått på en «brownies-smell» i år. Det blir veldig mange avslutninger da. Så hvis man skal rekke å lage kake til alle, så tenker jeg at det er mange som syntes det er veldig greit å gjøre det litt lettvint, sier Lindstøl.

Kake laget fra posemiks

Posekakene tar over på kakebordene enten det er i barnehagen, skolen eller korpset.

Foto: Gunnhild Viken / NRK

– Fryktelig dårlig trend

Hos Baker Hansen i Hønefoss får baker og daglig leder Rita Bakken se et bilde fra Facebook sist uke.

Det viser kakebordet fra en sommeravslutning på Kolsås i Bærum. Der ser vi fem nesten identiske kaker – tre brownies og to sjokoladekaker i langpanne. Alle er fra en eller annen poseblanding.

– Jeg syntes det er forferdelig jeg. Det er så mye tilsatt i det. Folk tror det bare er sjokolade og sukker, men det er det jo ikke, sier Bakken.

Rita Bakken, daglig leder Baker Hansen Hønefoss

Bakken mener det er like raskt å bake kakene selv.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Nesten like raskt å bake selv

Bakken er med på at posekakene gjør en hektisk hverdag enklere for folk.

– Det er veldig lettvint, de blir vellykkede hver gang og de er gode, sier hun.

Hun slår likevel et slag for å lage kakene selv.

– Det er jo så lettvint og nesten like raskt å lage sin egen. Folk tror det er lettvint med ferdigvariantene og bare 1-2-3, men det er jo ikke det, sier Bakken.

Posekaker

Posekaker er en vinner på avslutninger av ymse slag før sommeren.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Men det tar jo mye mer tid å lage en kake fra bunnen?

– Nei, det gjør ikke det. Hvis du tar tiden så er det ikke så mye.

– Inneholder det samme som hjemmebakt

Ansvarlig for produktutviklingen for bakeporteføljen i Orkla, Kent Svensson, sier følgende om ingrediensene i kakemiksene:

– I våre kakemikser er målet å ikke tilsette andre ingredienser enn hva forbrukeren selv ville brukt hjemme. I for eksempel hveteboller er det kun ingredienser man ville brukt hjemme. Browniemiksen til Toro er ikke tilsatt andre ingredienser enn det forbrukeren ville ha gjort, se ingredienslisten: sukker, hvetemel, fettredusert kakao, rapsolje, hevemiddel (kalsiumfosfat, natriumbikarbonat), kaffe, salt, aroma.

– Når det gjelder langtidsholdbare kaker er det en annen problematikk da disse er ofte tilsatt flere ingredienser pga holdbarheten, sier Svensson.

Tilbake i barnehagen:

– Det er jo noen av dem som er veldig gode også, smiler pappaen. Så er jo ikke eplene modne enda heller, så da blir det enten rabarbrapai eller så blir det en Toro, avslutter Lindstøl.

Her er noen forslag til kakeoppskrifter.

Del din beste kakeoppskrift i kommentarfeltet.