NRK Meny
Normal

Ny rekord på Hallingskarvet

Turisttrafikken til toppen av Hallingskarvet vil slå alle rekorder denne sommeren. Etter fem uker har nesten 18 000 mennesker besøkt toppen av Buskeruds høyeste fjell.

Hallingskarvet

Hallingskarvet er en ca. 35 km lang fjellrygg fra Geilo og vestover. Høyeste topp er Folarskardnuten.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

I august 2014 var sherpaer fra Nepal ferdige med å bygge den nye steintrappa på Hallingskarvet. Etter dette har antallet besøkende økt og økt.

En god investering

– Alle vil til Hallingskarvet for å gå denne stien. Det er lettvint og du kommer inn til Prestholtseter som ligger 250 meter fra nasjonalparkgrensa. Det er trygt for alle, både eldre og yngre.

Det sier Petter Braaten i Statens Naturoppsyn. Han er veldig fornøyd med alle turistene som vil se toppen av Hallingskarvet.

– Sherpatrappa var en god investering. Det sparer terrenget for slitasje, noe som er viktig i forhold til det å bevare nasjonalparken. Men den er også viktig for den lokale verdiskapningen, turistmaskinen og Hol kommune.

Selger 50 liter vaffelrøre

Ola Uthus

Ola Uthus på Prestholtseter har aldri solgt så mye vafler som i løpet av denne sesongen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

I bunnen av trappa, opp til toppen av skarvet ligger Prestholtseter. Ola Uthus har ikke høy puls i frykt for at det kommer få gjester inn til serveringsstedet. Han har aldri solgt så mye rømmegrøt og vafler på en sesong før.

– Vi merker at det er mye mer trafikk nå på sommeren. På en god dag selger vi 35–40 liter med rømmegrøt. I vafler går det fort 50 liter vaffelrøre. Det blir en god del plater, og er en stor økning fra i fjor.

Vestfoldinger på Hallingskarvet

I gjennomsnitt går det 423 turister om dagen opp Hallingskarvet. Marianne Kjørvik og Lasse Lauritsen har tatt turen fra Vestfold.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Ser veldig høyt ut

Sammen med besteforeldrene, skal ni år gamle August Haukaas Gilen gå trappa fra Prestholtseter og opp Prestholtskaret. Niåringen er litt spent på den bratte turen opp trappa.

– Det ser veldig høyt ut, og jeg lurer på hvordan det blir å komme seg opp. Men jeg har veldig lyst til å gå opp til boken der vi kan skrive oss inn, sier han.

Sammen starter de på den steinlagte stien mange tusen turgåere har gått før de denne sommeren.