E-vitaminer beskytter mot minst to typer kreft, kreft i prostata og urinblæra. Men forskerne mener at den beste beskyttelsen ikke nødvendigvis er å stappe i seg mest mulig kosttilskudd med E-vitaminer.
Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
To studier som nylig er lagt fram viser at de som spiser naturprodukter med mest mulig E-vitaminer eller har høye vitaminverdier i blodet er mindre utsatt for kreft.
Men forskerne er raske med å understreke at det finnes flere ulike typer E-vitaminer, og nøkkelen ligger i det vitaminet som du får i deg gjennom kosten: Alfa tocopherol. Og den typen av alfa tocopherol som kroppen tar til seg best mulig, finnes ikke i kosttilskudd, men i naturprodukter som solsikkefrø, spinat, mandler og ulike typer paprika.
Finske røykere
En av disse studiene ble presentert i helgen under årsmøtet i den amerikanske kreftforeningen, American Association of Cancer Research i Orlando i Florida. Her viser Stephanie Weinstein i det nasjonale kreftinstituttet til at menn med høyt innhold av E-vitaminer ikke er så utsatt for å få prostatakreft.
Weinstein og hennes forskerteam har studert grunnlagsmaterialet fra 29 133 finske menn i alderen 50 til 69 år som alle har deltatt i et program for kartlegging av røykevaner. De ga blod da forsøkene startet og tok deretter vitaminer for å se om kostholdstilskudd kan hindre enkelte kreftformer.
Denne undersøkelsen er best kjent fordi den viser at røykere som tok betakarotin, som kroppen omdanner til A-vitaminer, er mer utsatt for lungekreft. Weinstein så på E-vitaminer og prostatakreft og hvilke mengder E-vitaminer mennene hadde i blodet før de tok kostholdstilskudd. Dette ble så sett i sammenheng med menn med og uten prostatakreft.
Naturlig kosthold
- Vi fant ut at menn med høye blodverdier av E-vitaminer var mindre utsatt for å få prostatakreft, er Weinsteins konklusjon.
Forskerne så også på forholdet mellom ulike E-vitaminer, som alfa tocopherol og gamma tocopherol. Tallenes tale er klar: de med høye naturlige verdier av alfa tocopherol var langt mindre utsatt for prostatakreft enn de med høye verdier av gamma tocopherol. Og med inntak av kostholdsprodukter ble faren for prostatakreft ytterligere redusert.
- Vi kan bare anbefale nøtter og kornprodukter, vegetabilske oljer, salatdressinger, margarin, bønner, erter og andre vegetabilske produkter fordi disse er fine kostholdskilder for E-vitaminer, understreker Weinstein.
Blærekreft
I en annen undersøkelse fra kreftavdelingen ved University of Texas har en forskergruppe sett på forholdet mellom E-vitaminer og kreft i urinblæra. Av de 1 000 frivillige som deltok i undersøkelsen viste de med høyt innhold av alfa tocopherol 42 prosent mindre risiko for blærekreft.
Undersøkelsen viste videre at E-vitamin av typen gamma
tocopherol ikke gir noen beskyttelse mot å få kreft i urinblæra.
Men legene advarer ikke mot kosttilskudd. Jeg vil oppfordre folk til å legge vekt på å tilføre kroppen den nødvendige mengde E-vitaminer, som er 50 milligram om dagen.
- Amerikanernes daglige inntak av E-vitaminer ligger på åtte milligram, sier John Radcliffe, som har ledet undersøkelsen.
Også Radcliffe legger vekt på jevnt inntak av solsikkefrø, mandler, spinat, sennep og paprika, fordi alle disse produktene er rike på E-vitaminer.