Hopp til innhold

Her er verdens første panteautomat for lyspærer og batterier

Panteautomatene for lyspærer og batterier er ute på markedet, og bak nyskapningen står et firma fra Drammen.

Viser fram ny panteautomat for lyspærer

Dette er en pantemaskin for lyspærer og batterier. Administrerende direktør for Repant, Gudmund Larsen, sier at de har tatt utgangspunkt i vanlig panteautomater og videreutviklet produktet.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

I dag ble det kjent at panteautomaten for lyspærer og batterier er på vei ut i markedet. Den nye modellen blir først lansert i England. Men utvikler og produsent er det drammensbaserte firmaet Repant ASA.

Kvittering fra panteautomat for lyspærer og batterier

I England kan man allerede nå pante lyspærer og batterier.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Nå har vi lagd en pantemaskin for lyspærer og husholdningsbatterier som gjør at kundene kan komme tilbake til butikken og pante dette i en automat, i stedet for å slippe det opp i en pappeske som de gjør i dag, forteller administrerende direktør for Repant ASA, Gudmund Larsen.

Er det behov for dette?

– Vi ser at bransjen har behov for at kundene skal komme tilbake med lyspærene og batteriene av miljøhensyn. Frivillige returordningen gir ikke en god returgrad. Så vi har sett på muligheten for å donere til veldedige formål, rabattkuponger i butikken eller lignende, sier han til NRK.no.

Maskinene har hemmelig adresse

I ett år har en pilotautomat stått plassert på et sted i England. Vi får ikke vite hvor og hvordan mottagelsen har vært blant publikum. Årsaken er at det skal være en større lansering med drammensfirmaets samarbeidspartnere på et senere tidspunkt. Repant ASA har samarbeidet med Revend Recykling Limited om utviklingen av produktet, men hvem som har valgt å kjøpe flere av maskinene er så langt hemmelig.

Saken fortsetter under bildet.

Panteautomat for lyspærer og batterier

I denne automaten kan man pante lyspærer og batterier. Foreløpig finnes den kun i England, men produsenten er norsk.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Vi må være litt forsiktige med hvor mye vi sier så langt, forteller direktøren.

Han tror imidlertid at maskinene også vil havne norske butikker.

–Jeg tror de vil komme til Norge i løpet av et halvt eller ett år.

– Det kunne være en nærliggende tanke at det lå politiske tanker bak en beslutning å lage en slik maskin. Med for eksempel flere miljøpolitiske pålegg om hvordan man skal sortere søpla. Er det politikk i utformingen av maskinen?

– Ja, men ikke på den måten det er med pant på drikkevare emballasje hvor du må ha politiske beslutninger for å få pantesystemer på plass. Her er det bransjen selv som har gjenvinningsbehov. De har krav på seg i forhold til større gjenvinningsgrad enn man klarer i dag. Vi ser også på gjenbruk av metallene som blant annet brukes i batterier. Dette er en knapphetsressurs verden over, hvor det er et større behov for å få mye av dette tilbake i gjenvinningslupen, hevder Larsen.

Vil panteautomaten bli benyttet?

Repant med automat for lyspærer

Repant har vanlige panteautomater som hovedvirke, men lanserer nå nye panteautomater for lyspærer og batterier i England. Her ved administrerende direktør, Gudmund Larsen.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Så hvordan har man tenkt seg at brukerne nå skal finne veien til pantemaskinen. Vil nordmenn bruke tilbudet, hvis det kommer til Norge?

– Jeg tror det. I Norge er vi jo spesielt gode på gjenvinning. Det ser vi bare på bokser og flasker hvor vi er opp i 95 prosent og verdens beste i forhold til gjenvinning. Vi ser jo også i andre land at når det er penger og verdier involvert, så blir folk gode til å returnere.