NRK Meny
Normal

- Dette er nærmest likskjending

Biskop reagerer kraftig på Morten Viskums planer om å stille ut organer fra døde mennesker.

Biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg bispedømme.
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Jeg har stor respekt for Viskum i utgangspunktet, og vi har jo hatt utstillinger med ham i kirken og hatt ham med på gudstjenester og forskjellig. Men nå lurer jeg på om han forstår at virkemidlene blir så sterke at de vil stå i veien for budskapet hans, sier biskopen.

- Jeg tror han stenger for det han vil si, fordi han ikke tar høyde for de tradisjoner og den kultur vi har i forhold til døde mennesker.

Respekten for livet

- Vi har en kultur her i landet for å behandle de døde med stor respekt. De skal gravlegges med verdighet. Vi har lover som regulerer dette, og det er noe med respekten for livet, som jeg synes han ikke tar høyde for.

Laila Riksaasen Dahl har heller ikke sans for at kunstneren vil stille ut organer fra mennesker som lever.

- Det henger igjen sammen med den kulturen vi har. Organer skal brukes enten til å redde liv, eller i forskning for å hjelpe oss til å forstå mer for å redde liv, og ikke i en utstilling. Dette støter mange av oss såpass mye, at jeg tror ikke han oppnår det som er hensikten.

Morten Viskum
Foto: Harald Inderhaug / NRK

En tanke om evig liv

- Ja, hva er det han vil oppnå, tror du?

- Det han vil, er jo å stille de store, eksistensielle spørsmål, og det har jeg kjempesans for. Men det får vi ikke ordentlig tak i, fordi vi støter oss på virkemidlene.

- Mange har etter sigende kontaktet kunstneren for å donere kroppen sin til kunsten. Hvorfor gjør folk det, tror du?

- Det kan være mange grunner til det. Det gir vel en slags tanke om et evig liv, på en måte, at en synes en er med selv om en er død. Ellers vil ikke jeg spekulere i det, men jeg vil faktisk be dem tenke seg om.

- Du som biskop har kanskje mer sans for andre typer minnesmerker?

- Ja det er klart vi skal ha minnesmerker. Men vi skal ikke tukle med livet, altså.

- Snakk med noen

- Har du noe råd å gi folk som vurderer å være med på dette?

- Jeg tror de må snakke med noen, og få klarhet i hvorfor de gjør det.

- Hvor langt over grensen vil du si at Morten Viskum går?

- Det er flere plan i dette. Det ene er det mer følelsesmessige. Der går han over grensene - i alle fall over mine, som alle forstår - også er det jo det juridiske, som jeg skjønner han ikke har fått tid til å gå ordentlig inn i. Men jeg kan ikke skjønne annet enn at han går over de grensene også.

- Kunst skal vekke oss

- Men er det ikke slik at man kan tillate seg mer i kunstens navn?

- Jo. Man skal provosere. Kunst skal vekke oss opp, kunst skal få oss til å stille de store spørsmål. Men da må en jo tenke på, om virkemidlene er sånn at det er det vi ledes til, eller om vi henger oss opp i virkemidlene.

- Hvis det blir noe av denne utstillingen, kunne du tenke deg å se den?

- Nei. Det jeg ønsker for Viskums del, fordi han har så mye på hjertet, er at han tenker over virkemidlene, og lager en litt annen type utstilling, der han får stilt de spørsmålene han vil. Det er helt opplagt at han har mye å si oss om det å være menneske. Jeg skulle ønske han kunne bruke sine kreative evner på en måte som gjør at det kommuniserer med oss andre.