VM-elgen ble ved

Elgskulpturen som var symbolet for VM på ski i 1982, råtnet på rot og ble til slutt kappet i biter.

VM-elgen
Foto: Ivar Aaserud / VG

Kunstneren Nils Aas som hadde lagt mye arbeid i originalene, var veldig skuffet over skogvesenet i Oslo kommune da de valgte å sage den ene elgen ned i Midtstubakken i 1997 og lot være å informere ham om det i forveien:

Video VM-elgen rasert

VM-elgen fra 1982 ble i 1997 kappet i småbiter. Verken kunstneren, Nils Aas, eller Skiforeningen ble varslet. Foto: NRK

Nils Aas lagde VM-elgen til ski-VM i Holmenkollen 1982. Her forteller han hvorfor elgen ble VM-symbol:

Hør: Nils Aas om VM-elgen.

Mangel på vedlikehold


Etter VM i 1982 overtok Skiforeningen ansvaret for de to furuelgene. Ingen brydde seg om å følge vedlikeholdsrådene til kunstneren. Årene gikk og manglende vedlikehold begynte å synes. Etter hvert mistet elgen i Midtstubakken et horn og sto ustøtt. Da ble den for farlig for barna i en barnehage i nærheten, og skogvesenet i Oslo kommune fant frem motorsaga og lot skulpturen falle.

Kopier


Etter motorsagmassakeren lovet skogsjefen i Oslo å bekoste to nye kopier etter mål av den andre VM-elgen som fortsatt sto i Kollen. Limtrefabrikken Splitkon Limtre ved Krøderen som hadde laget VM-elgene, fikk også oppdraget denne gangen. Fabrikken måtte hente inn de pensjonerte snekkerne som hadde laget originalene. Nils Aas som fulgte med i arbeidet, var beroliget og lettet over at elgene ble erstattet.

Video VM-elgen fra 1982.

VM-elgen blir plassert ved Holmenkollen før prøve-VM i 1981. Foto: NRK

Den ene er på plass


VM-elgen på Lille Gratishaugen står nå på plass og hilser folk velkommen til Holmenkollen. Den andre elgen ved Midtstubakken stasjon ble satt på lager i 2008 i påvente av bygging av hoppbakken og ligger der fortsatt. Den tredje elgen som sto i Oslo sentrum under premieutdelingene, ble ødelagt og fjernet etter noen måneder. Etter en tur innom lageret hos skogsvesenet, fins det ingen spor etter den. Har den muligens stukket til skogs?