NRK Meny
Normal

Fire nye Virtuoskandidater

Kampen om den andre finaleplassen i Virtuos 2010 står mellom to fiolinister, en saxofonist og en pianist.

Stian Barsnes Simonsen

Stian Barsnes Simonsen er programleder for Virtuos 2010 både på NRK 1, P2 og nrk.no

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Den aller første finaleplassen i Virtuos 2010 gikk til fiolinist Guro Kleven Hagen (15) fra Valdres. Pianist John Chen fikk andrepris, og dermed en ny mulighet i den aller siste delfinalen. ( Se Guro og John spille her )

På tirsdag kjemper fire nye talenter om 100 000 kroner, prestisjeoppdrag med Kringkastingsorkestret og under Festspillene i Bergen, og ikke minst, deltagelse for Norge i EBUs Young Musicians i Wien.

Delfinale 2 ser du her på NRK.no, og den sendes også i NRK P2 tirsdag 9. mars klokka 19.30.

Madelene Berg (17) fiolin

Madelene Berg

Madelene er bitt av fele-basillen.

Foto: privat

Madelene kommer fra Nordfjordeid, og går førsteåret på Bachelor i utøvende fiolin på Barratt Due Musikkinstitutt.

- Eg begynte å spille fordi eldre søsken spilte på kulturskulen i Eid, og mamma meldte meg på fiolin som sjuåring. Fortsatte fordi eg likte det så godt - desto meir eg spilte, desto meir blei eg bitt av basillen. I fritiden, når eg ikkje øver, liker eg godt å være ute, trene, gå fjelltur og få litt fysisk fart på kroppen. Ellers bare slappe av, gå på kino, sjå film osv, med familie og venner. Hadde en hesteperiode med masse riding, og liker fremdeles å ri når anledningen byr seg. Er også interessert i litteratur, leser alt fra typisk ungdomslitteratur til Austen, Tolstoj & Dostojevksy. Ellers er opera en stor interesse, eg synes opera er fantastisk og det har en stor innvirkning på spillinga.

Favorittmusikken min er heilt klart klassisk musikk, spesielt opera. Men er en all-eter av musikk, trur det er viktig å ha et åpent sinn for forskjellig musikk, ikkje bli sittende fast i bare én kategori.

Se video med Madelen

Spiller i Virtuos: Karol Szymanovski: Narcissus og Pablo de Sarasate: Zigeunerweisen

Jørgen Lund Karlsen (16) saxofon

Jørgen Lund Karlsen

Jørgen spiller det kuleste instrumentet noensinne, saxofon.

Foto: privat

Jørgen er fra Gressvik, og går på Frederik II videregående skole i Fredrikstad og på Norges Musikkhøgskoles talentprogram, "Unge Musikere"

- Min aller største drøm? Heftig spørsmål, jeg vet ikke helt. Men drømmen er vel å kunne leve av musikken, klarer jeg det er jeg fornøyd.

I tillegg til musikken er jeg veldig glad i fotball, ski, treningsstudio, og svømming. Liker også godt å tilbringe tid med venner og en god film. Jeg startet med saxofon som en følge av at fatter´n spiller det, pluss at det trolig er det kuleste instrumentet noensinne :) Og så tok det liksom litt av med musikken etterhvert.

Jeg meldte meg på Virtuos fordi det er en artig utfordring å være med i en konkurranse som er så stor, og som har et så høyt nivå.

Jeg er alt-etende når det gjelder musikk, men hører definitivt mest på hip-hop, R&B og soul. Selv spiller jeg klassisk, jazz og funk, og synes det er viktig å kunne spille ulike sjangere.

Se video med Jørgen

Spiller i Virtuos: Alexander Glazunov: konsert for alt-saxofon og klaver

Ann Hou Sæter (14) fiolin

Ann Hou Sæter

Ann drømmer om å reise til USA for å jobbe som solist.

Foto: Hanna Tønsberg

Ann kommer fra Trondheim, der hun går på Rosenborg Ungdomsskole.

- Jeg drømmer om å bli solist, og kanskje dra for å jobbe i USA. Men jeg begynte å spille fordi mamma hadde lyst til at jeg skulle spille et instrument, og fiolin var det enkleste å få plass på i musikkskolen. Så det var nokså tilfeldig egentlig.

Jeg meldte meg på Virtuos for å ha et mål å jobbe fram i mot, jeg blir mye bedre av å jobbe fram mot noe.

Når det gjelder musikk liker jeg veldig mye forskjellig. Alt fra klassisk til RnB. Bach er yndlingskomponisten min, fordi det er så mye føleleser i musikken..

Når jeg ikke spiller liker jeg å være med venner, og om sommeren liker jeg å være ute og bade. Om vinteren blir det ski og slalåm. Så i tillegg til musikken bruker jeg tiden min på venner, svømming, reising og Facebook :)

I Virtuos har jeg valgt stykker jeg har spilt lenge, kan godt og er trygg på.

Se video med Ann

Spiller : Johann Sebastian Bach: Sarabande fra Partita i d-moll og Maurice Ravel: Tzigane

Olga Jørgensen (17) klaver

Olga Jørgensen

Olga elsker Chopin.

Foto: Julia Liang

Olga kommer fra Drammen, og går nå på The Purcell School of Music i Bushey utenfor London. Her får hun undervisning i både musikk og allmennfag.

- Når jeg ikke øver, kobler jeg av med en god bok, film eller musikk. Jeg liker også å lese, jogge (hvis det ikke er for kaldt), og høre på musikk og svømme.

Meldte meg på Virtuos for å ha et spennende mål å arbeide mot, og fordi det er en ny utfordring for meg.

Jeg begynte å spille for å ha en hobby. Ingen forventet at det kom til å bli så viktig for meg, og at jeg ville fortsette så langt som jeg har gjort. Nå drømmer jeg om å fortsette å spille, og å få spille musikk jeg liker. Det er det viktigste for meg akkurat nå.

Chopin er favorittkomponisten, men jeg liker det meste fra Bach til Prokofiev.

Se video med Olga

Spiller i Virtuos: Frederic Chopin: Ballade nr. 1 i g-moll, og Sergej Rakhmaninov: Preludium nr. 2 og nr. 6 fra op. 23