NRK Meny
Normal

Nordheims dødehavsruller

Hittil ukjent elektronisk musikk av Arne Nordheim er gravd fram fra NRKs arkiv. Nå utgis den unike 60-talls musikken på CD.

Arne Nordheim er 75 år.
Foto: Erlend Aas / Scanpix

For snart tre år siden kom NRKs tidligere medarbeider Tilman Hartenstein over noen gamle bånd i kjelleren på Marienlyst. Båndene var kategorisert som "lydeffekter" - noe som vekket radiomannens nysgjerrighet. Og stor ble gleden da det viste seg at sporene inneholdt unike opptak av Arne Nordheims elektroniske pionerarbeide fra sent 50-tall og tidlig 60-tall.

- Dette var jo mye mer enn lydeffekter - dette var jo komposisjoner. Også Arne Nordheim selv ble glad da han hørte at dette var funnet igjen - han trodde jo at det var forsvunnet, sier Hartenstein.

The Nordheim Tapes

Dødehavsruller

På slutten av 50-tallet ble Arne Nordheim bedt om å lage musikk til et japansk hørespill for NRK, og den unge komponisten satt lange og intense dager og netter med radiohusets tekniske ekspertise for å jobbe fram nyskapende elektronisk musikk.

- Mye eksperimentering og utprøving lå bak resultatet, og Norheim testet ut klanger og elektronisk bearbeiding av lyd på en måte som la grunnlaget for senere kunstnerisk arbeide. Hvem vet, kanskje ville ikke Nordheims musikk vært det den er i dag uten denne pionerperioden, sier Hartenstein. For ham var funnet av båndene som å finne dødehavsrullene.

Gjennom de påfølgende årene skrev Nordheim musikk til rundt 30 radioetaterproduksjoner for NRK.

Arne Nordheim

The Nordheim Tapes

Den nye CDen med det unike arkivmaterialet - The Nordheim Tapes -gis ut i anledning Nordheims 77-årsdag.

Utgivelsen inneholder både Nordheims rene musikk, produsert for av Risto Holopainen, og utdrag av radioteaterets oppsetninger der man kan høre hvilken dramatisk funksjon dette pionerarbeidet i elektronisk musikk hadde.

HØR: Tilman Hartenstein om The Nordheim Tapes

Musikkredaksjonen NRK P2

Nordheims hjemmeside