Hopp til innhold

Kulturkanalens hverdagsPuls

Hun tegner hver dag og har alltid fiskestanga klar i bilen. Nina Stensrud Martin, programleder i RadioSelskapet, er glad i et sted der ingenting er enkelt.

Nina Stensrud Martin, programleder i RadioSelskapet

Nina Stensrud Martin er programleder i RadioSelskapet.

Foto: Knut Bry

- Vi har en hytte inni skauen uten strøm, vann og mobildekning. Helt topp! Jeg fryder meg når jeg kan lære datteren min å klare seg ute i naturen. Vi har satt opp en gapahuk i hagen for å kunne være mest mulig ute.

Nina Stensrud Martin er vokst opp på Grünerløkka i Oslo, den gang det ikke var trendy, men fattig. Hun begynte som freelance i P3 mens hun var redaktør i kvinneradioen RadiOrakel. Hun kom til NRK etter jobben som feature- og magasinredaktør i Klassekampen. Hun har ledet radio og TV-programmer. Siden 2005 har hun vært programleder i RadioSelskapet på P2 og i Reiseradioen på P1.

Hvordan vil du beskrive Radioselskapet?

- Vi skal være P2s underholdende talkshow. Det er et vidt begrep. For meg er det viktigst å være tilstede i det dagsaktuelle og i det tidsbildet som lytterne har. Vi tar opp kultur- og utenriksstoff og bakgrunnen i dagsaktuelle debatter. Vi har en tydelig ramme, men et uforutsigbart innhold, som gjør det tiltrekkende å høre på, tror jeg.

RadioSelskapet, NRK P2

På morgenmøtet skapes RadioSelskapet av fra venstre: Svein Terje Torvik (reporter og produsent), Christine Lossius Thorin (reporter), Nina Stensrud Martin (programleder), Erik Jacobsen (vaktsjef), Marianne Furevold (reporter), Kristian Bendiksen (Programleder) og Nina Kammersten (researcher og produsent, ikke på bildet)

Foto: Kari Finstad Wiberg / NRK

Har dere spesielle prosjekter framover?

- Vi prøver hele tiden å ta opp saker som folk får servert i media, men som de ikke har fått en ordentlig forklaring på. Vi bruker mye tid på å lete etter rett kilde fordi vi ønsker en egen vinkling på sakene.

- Et viktig mål er at hvert innslag skal være gjennomarbeidet, et ordentlig håndverk. Det fører til at vi alltid har dårlig tid.

Hvorfor ble det populære Radiorådet lagt ned?

- Det var hele tiden planen at Radiorådet skulle slutte etter en stund. Det var noe jeg tok med meg fra "Mamarazzi" på P3. Vi setter opp og begraver spalter stadig vekk, men noen spalter lar seg ikke avslutte så lett: "Ukas selskapsløve" hver onsdag og "Boka du vil bli kvitt" er to av dem.

- Vi samler alle bøkene folk vil bli kvitt i det vi kaller for Skammes bokhylle. Vi samler til vi har nok til en antikanon. Der står mange av Paolo Coelho. Det er jammen mange kvinner mellom 30 - 50 år som har opparbeidet seg et hat til hans litteratur.

- Dessuten "ABCD"-spalten, der vi tar for oss alle land i verden og gjennomgår dem musikalsk. Vi har kommet til P etter tre og et halvt år.

RadioSelskapet, NRK P2

RadioSelskapet, NRK P2

Foto: Kari Finstad Wiberg / NRK

Hva synes du om musikkprofilen i P2?

- Vi har en daglig diskusjon på hvilke låter vi spiller i programmet. Det er jo en utfordring å finne musikk som både fungerer i forhold til programmet vi lager, og for kanalen generelt. Det er en evig balansegang, det der – både å tilby lytterne det vi vet at de ønsker å høre, og samtidig utfordre dem litt. - Servere låter de ikke visste at de ville like.

- Uansett er jeg opptatt av å ta musikken på alvor. Den er en stor del av de fleste radioprogrammer og skal ikke være tilfeldige pauser mellom verbalinnslagene. Musikken skal ha substans!

Hva gjør du når du ikke jobber?

- Jeg har en datter, Alma (4 1/2 år). Hun skal snakke på radio når hun blir stor, sier hun. Hverdagene er viktigst, synes jeg. Jeg er sammen med henne så mye jeg kan. Vi drar mye på turer og på barneteater, som hun elsker.

- Jeg rir også. Jeg låner en hest og rir i skogen. Også trener jeg på SATS på Vålerenga – Det er en skikkelig bydelsgym med folk i alle former og fasonger, aldre og treningskapasitet. Folk trener like mye i slitne Raga rockers t-skjorter som i kroppskondom, om du skjønner hva jeg mener..

- Og hvor vanlig SATS-musikk erstattes med P2.

- Også prøver jeg å tegne litt hver dag. Det er mest for å holde teknikken sånn noenlunde i live, etter at jeg gikk i læra fra jeg var 15-20. Og i perioder skriver jeg, det har hittil ikke resultert i mer enn en bok ( "Radiorådet - Din livbøye på livets stormfulle hav) og innsmett i et par diktantologier, men det er ikke det viktigste. Det viktigste er at det utvider livet en smule, - å bruke tid på å sitte stille, og gruble seg fram til små bilder, enten de er tegna eller skrevet ned.

Hva vil du anbefale P2-lytterne?

- Å fortsette å lytte. He, he.

Hør RadioSelskapet på NRK P2
hverdager kl. 16.03 - 17.00. Hør NRK P2 direkte

eller her i reprise: www.nrk.no/programmer/sider/radioselskapet