Jazzfiolinisten Ola Kvernberg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jazzfiolinist Ola Kvernberg (28) slo igjennom med et brak på Djangofestivalen for ni år siden. Men som 16-åring digget han jazz kun i smug.

Tine Skolmen og Ola Kvernberg

Ved kjøkkenbordet: Ola viser Tine hva slags musikk han har på macen.

Foto: Torstein Vegheim / NRK

To og en ipod der Tine Skolmen møter jazzfiolinisten Ola Kvernberg sendes fredag 9.oktober kl 19:30 på NRK 2. Nå kan du se det i nett-TV, eller laste det ned fra nrk.no/podkast .

For ni år siden gikk fræningen og musikkeleven Ola Kvernberg på videregående skole, og ville oppleve Djangofestivalen i hovedstaden. Med fela under armen reiste han sørover, og under en konsert med Hot Club de Norvege kom han seg backstage i pausen og fikk hilse på Jon Larsen.

I andre sett ble Ola invitert opp på scenen med bandet, og dermed var det gjort. Salen kokte, og Arvid Bryne fra Dagbladet ga rosende omtale i avisa dagen etter. Ola ble med Hot Club og Jon på et hektisk turneliv, og Musikknorge fikk sperret øyene opp for den unge, dresskledde jazzfiolinisten fra Nordmøre.

Musikalsk familie

Ola Kvernberg ved flygelet

Ikke bare fele: Ola Kvernberg ved flygelet

Foto: Torstein Vegheim / NRK

Men det hele begynte lenge før. I familien til jazzfiolinist Ola Kvernberg spiller begge søstrene og mor fele, mens far trakterer pianoet. Allerede som femåring fikk Ola sin første fele, og plass i familien Kvernbergs husorkester.

- Det finnes en video der jeg er med og drar i buen en stund, men etter hvert henger armene rett ned, med fela i ene hånden og buen i den andre. Så begynner jeg å klø meg i baken, og roper: Jeg kan ikke spelle når jeg klør sånn i ræva, gliser Ola.

Hjemme gikk det mye i slåttemusikk, og da Ola var ni år begynte han med klassisk fiolinundervisning hos serbiske Jasminka. Det ble en meget tøff innføring i de klassiske disipliner – alle unoter fra slåttespell ble plukket vekk.

Tine Skolmen og Ola Kvernberg

I To og en ipod møter Tine Skolmen jazzfiolinisten Ola Kvernberg. Her på Den Gamle Bybro i Trondheim.

Foto: Torstein Vegheim / NRK

- Fru Jasminka var uten nåde! Jeg måtte kjempe for å motivere meg til det tøffe regimet, men det hjalp at far betalte meg kr. 100, - pr. time om jeg stod løpet, forteller Ola. Og 14 år gammel fikk han tredjeprisen i en europeisk musikkonkurranse i Streza i Italia.

Men fristedet var gammaldans og ”buskspell” ( jamming innenfor folkemusikktradisjonen). Med danseorkesteret ”Flyskrekk” – vant han NM for trekkspillorkester i 1995.

Oppdager jazzen

Men så en dag, da Ola var 16 år gammel, trakk far fram en spesiell plate i samlingen: En dobbel-lp med Stephan Grappelli og Sven Asmundsen. En ny musikalsk verden åpnet seg!

I to år snurret plata på spilleren nede i kjelleren, og Ola lyttet, spilte, kopierte – og lærte seg til slutt hele lp’n utenat. Det hele foregikk i smug, og i to år holdt han lidenskapen for jazzen hemmelig for kompiser og klassekamerater.

I To og en ipod møter Tine Skolmen Ola Kvernberg - og du kan se programmet i nett-TV allerede nå! Du kan også laste ned programmet fra nrk.no/podkast

Få hjelp til nedlasting av podkast her

HØR OGSÅ KONSERT MED OLA KVERNBERG TRIO I NRK JAZZ LØRDAG 10.OKT OG SØNDAG 11.OKT KL 09:03