Robert Levin - akkompagnatøren som ble rikskjendis

Møt gutten fra Grünerløkka i Oslo som ble verdenspianist, men som i stedet for å hevde seg som solist ble rikskjendis ved å akkompagnere andre. Robert Levin (1912 – 1996) er P2-artisten i uke 36.

Robert Levin, første rektor ved Norges musikkhøgskole, blir hedret med byste i 1992.

Robert Levin, første rektor ved Norges musikkhøgskole, blir hedret med byste i 1992.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Han rakk å bli innehaver av Kongens fortjenestemedalje i gull og St. Olavs orden. Han spilte med alle og spilte alt. Livet som proff musiker startet før han kom seg ut av kortbuksene.

Han spilte på restauranter, kino, revyer, i store og små konsertsaler og i de store metropolene. Yehudi Menuhin, Elisabeth Schwarzkopf, Leif Juster, Kjell Bækkelund, Knut Skram, Camilla Wicks, utallige nervøse debutanter og en hel mengde kjente og ukjente musikere jobbet med ham.

I Søndagsposten og i morgengymnastikken

Robert Levin er også NRK-historie med sin daglig gange til radio- og/eller tv-huset på Marienlyst i Oslo for å være med i Søndagsposten, studioopptak, lørdagsunderholdning – eller morgengymnastikken.

Han var også ivrig i organisasjonslivet, i utrettelig kamp for musikernes kår. I 1973 ble han den første rektor på Norges musikkhøgskole.

I løpet av uken blir du kjent med Levin fra den første pianoundervisningen fram til debuten, du får høre om det hektiske livet som ettertraktet akkompagnatør og lære mer om hans jødiske bakgrunn.

Du får høre lyden av Oslos revy- og restaurantliv før krigen, kammermusikk av ypperste klasse og godbiter fra NRKs arkiver. Du skal også få bli mer kjent med mennesket Robert Levin, fortalt av hans nærmeste familie eller av ham selv i arkivopptak.

Ukas P2-artist Robert Levin i NRK P2

  • mandag 1. september til fredag 5. september
  • hver dag kl. 09.30 og kl. 19.00

Programleder: Jan Fredrik Heyerdahl