Rikdom forplikter

Rike nordmenn har en forpliktelse til å gi penger til gode formål, sier forfatteren Jo Nesbø som gir overskuddet fra ”Hodejegerne” i kampen mot analfabetisme.

Jo Nesbø
Foto: Carina Eide Øyan / NRK

- Overskuddet fra boka går til Harry Hole-stiftelsen. Stiftelsens formål er å bekjempe analfabetisme blant barn og unge i den tredje verden. Dette er mitt lille bidrag til å gjøre verden til et bedre sted å leve for noen mennesker. Selv har jeg nok penger til å leve et ubekymret liv, sier Jo Nesbø.

Jo Nesbø mener rike nordmenn har en forpliktelse til å gi bort noe av formuen sin til gode formål. – Det er moralsk forkastelig når rike mennesker mener de haren soleklar rett til bruke formuen sin kun på seg selv. Materiell rikdom innebærer en forpliktelse til å hjelpe andre, sier Jo Nesbø.

Han er også opptatt av gleden ved å gi. – Å gi penger til gode formål ser jeg på som en form for avlat. Jeg synes at avlat er et undervurdert begrep. Avlat betyr at rike mennesker får litt bedre samvittighet gjennom å gi av sin materielle overflod, samtidig som pengene kan hjelpe andre. Dette er en ”vinn-vinn-situasjon” for begge parter, mener Jo Nesbø.

Under samme himmel lørdag 18. oktober. Møt Jo Nesbø kl. 07.35 og Kristin Aase kl. 07.55.