Hopp til innhold

Postkort fra historien

Vi må nesten 140 år tilbake i tiden for å finne de første postkortene.

Forsinket postkort

Noen postkort kommer for sent fram. Her viser Mogens Rasmussen i Posten Danmark fram et kort med en bursdagshilsen som kom fra i 1997, 88 år forsinket. Kortet var sendt fra en mindre by i Danmark til en adresse i København. I mellomtiden hadde det blant annet vært på en uforklarig tur rundt i Russland.

Foto: HENNING BAGGER / AP

Postkort til jul

I 1890-årene ble Henrik Ibsen karikert på julekortene. Senere var det ikke uvanlig å sende julekort med bilde av lettere berusede nisser eller av forelskede par. Motivene på julekortene har forandret seg ganske mye siden julekortene slik vi kjenner dem i dag, ble vanlige på 1890-tallet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

En av de periodene vi sender aller flest postkort her i landet, og trolig også i resten av verden, er i jula. Verdens første julekort, det såkalte «Cole-Horsley»-kortet, ble utgitt i England i 1843.

Mens de eldste norske julekortene vi kjenner til kom i 1883.

Pastor Parisius

I en artikkel som stod i avisa Tidens Krav fra 3. Juni 1940 stod det imidlertid at det første alminnelige postkortet slik vi kjenner det i dag ble funnet opp i 1871 av den tyske pastoren Parisius, som døde i 1940 – 88 år gammel. Året etter kunne han ha feiret 70 års-jubileum for sin oppfinnelse, om han hadde fått leve.

Postkort ble opprinnelig kalt Ansichtskarten, på oppfinnerens morsmål - tysk. Og i følge Tidens Krav fra 1940 var det ikke tilfeldig at det nettopp var en tysker som fant opp fenomenet, fordi «den grafiske kunsten har jo alltid stått høyt i Tyskland», som det heter i artikkelen.

«I pakt med tidens ånd»

postkort fra ferien

Det er fortsatt populært å sende postkort når man er på ferie. Åtte av ti nordmenn gjør det.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Og i følge forfatteren vil postkort trolig aldri gå av moten, siden de er «i pakt med tidens ånd, forte, korte og greie. Adressen, fem-seks ord om at en har det bra, kasta ned bakpå et pent bilde av byen en var i – og så kaster avsenderen seg når kortet er sendt, ut i fornøyelser som fører ham til ganske andre steder enn den katedralen eller det yndige smaragdgrønne landskapet kortet var tatt fra».

Postkortsamlere i vest , som gjengir artikkelen på sine nettsider, legger imidlertid til at det i filatelikretser ikke hersker noen tvil om at det var Emanuel Herrmann som var først ute og fikk det ungarsk / østerrikske postverk til å utgi det første postkort i 1869.

Norge kom etter

Norge fulgte etter i 1872. Postverket hadde enerett på produksjon av disse, men i 1883 ble det tillatt å bruke privat produserte postkort, og etter hvert ble det trykt motiver på kortene. Det eldste kjente norsk billedpostkortet er stemplet 11. juli 1887, og er et kort med motiv fra Nordkapp, i følge en nettside for gamle postkort fra Halden-distriktet .

I vår moderne tidsalder med mobiltelefoner man kan sende bilder fra som mms skulle man tro at postkortene var blitt utrydningstruet. Men en undersøkelse Posten Norge gjennomførte i 2007 viser at åtte av ti nordmenn sender postkort når de er på ferie.

- Det at mange også sender SMS eller MMS viser bare hvordan kommunikasjon mellom mennesker har økt betydelig, sier informasjonssjef i Posten, Robert Morberg, til Aftenposten .

- Vil overleve

Han er sikker på at postkortet kommer til å overleve også i fremtiden.

- Vi vet fra forbrukerundersøkelser Posten har gjennomført at folk setter større pris på å motta en sommerhilsen på postkort enn på en MMS, sier Morberg.

Det finnes en rekke gode steder på nettet for de som samler på postkort, eller er spesielt interessert i fenomenet:

Brevkort.com  – en startside for postkortsamlere

Norske Postkortsamlere  – Forening for fremme av postkortsamling som hobby i Norge

Postkortsamlere i vest  - Forening for samling av postkort og postkortets historie

Kvasir sin oversikt over postkort-lenker