Hopp til innhold

Porten til Gardariket

Bli med på en reise, fra St.Petersburg til Ladogasjøen, og til Varjagenes by, den norønne bosettingen Aldeigjuborg...

Etter ordre fra Vladimir Putin er borgen i Staraya Ladoga restaurert.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Sju hundre år før St. Petersburg ble bygget, seilte vikingskipene gjennom de store myrområdene der byen ligger i dag. De fortsatte femten mil opp elven Neva, til Europas største innsjø. Ved sørbredden av Ladogasjøen fant vikingene utløpet av Volkhov og fulgte den et lite stykke til borgen ved Staraya Ladoga. Dette var veien mot Novgorod, Kiev og Bysants. Og den seilingsruten ble kontrollert av Ladoga-borgen, eller Aldeigjuborg, som det heter i Snorres kongesagaer.

Vikinger på reise

Førsteamanuensis Anne Stalsberg studerte arkeologi i Sovjetunionen på 1970-tallet.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

- Det stemmer ikke at vikingene reiste på elvene i RUS-riket, sier arkeolog Anne Stalsberg fra Vitenskapsmuseet NTNU i Trondheim. - De la skipene sine i opplag i Staraya Ladoga, eller solgte dem i vikingbyen som vokste opp her på 800-tallet. Så fortsatte de over land til Kiev, som var verdens nest største by på den tiden, med 50.000 innbyggere.

Alle byers bestemor

Mellom de falleferdige trehusene går en smal sti, ”Varjagergata”, vikinggata.

Mellom de falleferdige trehusene går en smal sti, ”Varjagergata”, vikinggata.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

- Kiev regnes som alle russiske byers mor, men Ladoga er alle byers bestemor, sier direktør Ludmilla Gubsjevskaia ved museet i Ladoga. Den lille byen er i dag en vindskjev og fattig russisk landsby, hvor husene langs Varjagergata, eller ”vikinggata”, ligger på de samme tomtene som skandinavene brukte til å sette opp sine hus, skip og telt.

Norrøn tilstedeværelse

Middelalderborgen fra 1400-tallet ligger der vikingens Aldeigjuborg lå, ved elven Volkhov.

Middelalderborgen fra 1400-tallet ligger der vikingens Aldeigjuborg lå, ved elven Volkhov.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Nesten ingen ting er utgravd, men de funnene som er gjort ”et spadestikk” under potetjordene viser en helt tydelig norrøn tilstedeværelse over lang tid. I Museum møter du også seniorprofessor Anatoly Kirpisnikov fra Det russiske Vitenskapsakademi, som har ledet utgravningene ved gamle Ladoga i mer enn tretti år. Han forteller også om hvordan sovjettidens anti-normannisme i den russiske arkeologien nå er forlatt.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 28/4 kl. 16.03, og søndag 29/4 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.