Påsken på NRK Gull

NRK Gull legger i påsken om sitt sendeskjema fra og med fredag 22. mars til og med mandag 1. april. Hver dag vil sende et bredt sammensatt program med 12 timer daglig, som altså går en gang i reprise. De åtte timene som kommer i tillegg til det ordinære skjemaet vil inneholde påskekrim, påskeradio og programmer med religiøst innhold som hører påsken til. Søndagene sender vi også fire timer med klassisk påskemusikk.

Påsketurister på Bergensbanen 1952

Påsketurister på Bergensbanen i 1952

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Borgulfsens påskenatt 1990
Takket være en interessert lytter som tok Borgulfsens nattsending opp på kassettbånd påsken 1990, kan NRK Gull presentere store deler av disse unike sendingene, som ikke finnes i Radioarkivet, fra mandag 25. mars til og med første påskedag.

Fredag 22. mars, lørdag 23. mars og mandag 1. april sender vi til samme tid Bård Oses direktesendt «Påskegodt» fra Bergen i 2006.

Scott, Snusen og Stompa
Hele påsken sender NRK Gull episoder av serien «Inspektør Scott på farten» klokka 02:00 og 21:00. Også hans norske kollega, inspektør Snusen, skapt av Arild Feldborg og legemliggjort av Arve Opsahl fra 1960 til 1962. Vær oppmerksom på at tolvte og siste episode sendes til litt andre tider tirsdag 2. april.

Mellom inspektør Scott og inspektør Snusen har Gull-redaksjonen klokka 02:40 og 21:40 funnet fram til eksempler på hva NRK har sendt i påsken i tidligere tider.
Stompa & Co hører også påsken til. Radiounderholdning for hele familien. Daglig sendes det nye episoder omkring klokka 03:30 og 20:30 med Lars Nordrum som Stompa.

Fra den aller første filminnspillingen av Stompa & Co

Du kan høre Stompa hver dag i påsken

Foto: Aaserud, Ivar / SCANPIX

SOS i verdensrommet og St. Laurentius’ tårer
Klokka 08:00 og 16:00 fra fredag 22. mars til skjærtorsdag sender en liten sensasjon av en programserie. Det er en science fiction-serie i åtte episoder fra 1956 som Rolf Kirkvaag laget. «SOS i verdensrommet» heter serien, som handler om en redningsaksjon i verdensrommet tidfestet til 1990.
Fra langfredag til første påskedag sender NRK Gull på samme tid årets påskekrim fra NRK, «St. Laurentius’ tårer», basert på et manus av Kasper Hoff.

Dickie Dick Dickens
Hver eneste dag i påsken klokka 08:30 og 16:30 sender NRK Gull den første serien på 11 episoder med Dickie Dick Dickens – lommetyven som slo seg opp som underverdenens overmann i Chicago, første gang sendt i 1962. Serien er skrevet av Rolf og Alexandra Becker som en parodi på amerikanske krim-klisjeer. Radioteatrets sjef Hans Heiberg oversatte hørespillet ganske fritt til norsk, og Paul Skoe stod for regien. Musikken ble komponert av Mai og Gunnar Sønstevold. Og Viktor Sandal stod for teknisk regi. Som Dickie Dick Dickens hører vi Frank Robert, og som hans venninne Effie Marconi, Randi Nordby. Lasse Kolstad og Sverre Hansen var som fortellere med på å understreke den ironiske distansen.

Dickie Dick Dickens

Hør Dickie Dick Dickens hele påsken

Nitimen 1965 – 1990
Selv om det sies at gatene var tomme mens Dickie Dick Dickens-episodene ble sendt i 1962, er Nitimen siden 1965 det viktigste radioprogram for nordmenn flest. Hver dag i påsken klokka 09:00 og 17:00 vil Svein Sandnes presentere Gulls lyttere for hvordan Nitimen hørtes ut de første 25 årene. Den første timen får vi høre klipp fra Nitimens sendinger. Det er nemlig ikke så mange komplette Nitimer fra denne perioden som er tatt vare på i Radioarkivet. Den andre timen sender vi en av de relativt få programmene som finnes i arkivet i sin helhet.

Påsken – også en religiøs høytid
NRK Gull tar konsekvensen av at påsken først og fremst er en religiøs høytid, og sender fra 11:00 og 19:00 en time med programmer som har med påskens dramatiske budskap å gjøre. Fredag møter Helge Gudmundsen Kristin Solli Schøien til en samtale han har kalt «Påskevandring fra Jerusalem til hytteveggen». Lørdag snakker han med Carola om tro tvil og nestekjærlighet.
Palmesøndag sender NRK gudstjeneste fra St. Paul katolske kirke i Bergen fra 2006. Tirsdag samtaler Helge Gudmundsen med tidligere biskop Gunnar Stålsett. Onsdag sender vi ordinasjonsgudstjenesten for Norges første kvinnelige prest Ingrid Bjerkås i 1961. Onsdag møter Helge Gudmundsen tidligere teatersjef Ola B. Johannesen. «Påskedrama i ord og toner» har han kalt programmet.

Skjærtorsdag sender vi gudstjeneste fra Heimdal kirke i Trondheim skjærtorsdag 2007. Langfredag sender vi gudstjeneste fra Dale kyrkje i Vaksdal langfredag 2007. Lørdag er Helge Gudmundsen tilbake med programmet «Påskesalmer fra alle tider» fra 2011. Første påskedag sender NRK Gull gudstjeneste fra Oslo domkirke 1. påskedag 2004. Andre påskedag er det gudstjeneste fra Søvasskjølen fjellkirke i Orkdal fra 2. påskedag 2009.

Søvasskjølen fjellkirke

Andre påskedag sendes gudstjeneste fra Søvasskjølen fjellkirke

Foto: Rita Marie Bech-Hanssen

Også de ordinære sendingene sendes i påsken
For NRK Gulls faste lyttere kan vi opplyse at de faste fire timers ordinære sendingene også blir sendt i påsken. Det skjer fra klokka 04:00 til 08:00, og i reprise fra 12:00 til 16:00.

Reprisesendingene på søndager har vi imidlertid utelatt. Fra 04:00 til 08:00 og i reprise klokka 12:00 til 16:00, sender vi klassisk musikk med tilknytning til påsken

Palmesøndag får vi Morgenkonsert med første del av Matteus-pasjonen ved Mari Lunnan. Hun fortsetter med å sende andre del av Matteus-pasjonen slik den ble formidlet gjennom Mendelssohn i den neste timen. Deretter presenterer Halfdan Bleken oss for Carl Philipp Emanuel Bachs Matteuspasjon. Og til slutt er det klassiske påskemorgen fra 2011 ved Torkild Baden.

Første påskedag blir det mer Bach. Først Torkel Baden med programmet «Leipzig – et Bach-sentrum. Fra en påskekantate av Johan Sebastian Bach. Deretter et program om Bachs påskeoratorium ved Hans Olav Gorset før Birgit Gjernes gir oss enda et reisebrev fra Leipzig. Det heter «Bach, Thomaskirken og Thomanerkoret. Fra et besøk i Leipzig». Hans Olav Gorset og Jørn Jensen gir oss deretter et program «Bach og hans musikk til påske» før Torkil Baden med «Klassiske påskemorgen». Denne gang fra 2010.

Påskesol

God påske!

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Gull-redaksjonen ønsker alle sine lyttere en strålende radiopåske!