Hopp til innhold

Osebergdronningen - hvem var hun?

Da Osebergskipet fra 800-tallet ble gravet ut fant man skjelettrester etter to kvinner. Hvem var disse kvinnene? Hva slags liv levde de? Noe av svaret er å finne i en liten eske som lenge har vært stuet bort på Anatomisk institutt i Oslo.

Osebergskipet i Vikingskip-museet på Bygdøy.

Osebergskipet i Vikingskip-museet på Bygdøy.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Det var en tilfeldighet at professor Per Holck kom over en liten svart eske blant de mer enn 8000 forhistoriske skjellettrestene som oppbevares ved De Schreinerske Samlinger på Anatomisk institutt i Oslo. ”Oseberg” står det med håndskrift på esken, og den ble holdt tilbake da skjellettene fra Oseberg og Gokstad ble gjenbegravd i 1948.

DNA fra tennene

Professor Holck fikk i samarbeid med Panuminstituttet i København ekstrahert en full DNA-profil fra en av tennene i esken, og ut fra ”Haplogruppe U 7”, strontiumisotoper og andre analyser kunne Holck for noen måneder siden fastslå at den yngste kvinnen var ca 50 år gammel og at hun hadde bodd og levd i Kristiansandsområdet.

Fra Svartehavsområdet

Hun spiste kjøtt, ikke fisk, og hadde brukt tannpirkere. Videre kunne Holck fastslå med sikkerhet at kvinnens DNA viser en familieforbindelse ”mange generasjoner bakover” til området ved Svartehavet. Den eldste kvinnen var minst 80 år gammel, hadde levd noen år med brukket rygg og var plaget av leddgikt og andre skjelettsykdommer.

Få med deg Museum søndag 19. august kl. 08.03, med reprise kl. 23.30 samme dag og tirsdag 21. august kl. 13.03.