Hopp til innhold

Operaen er åpnet

- Operaen er blitt et monumentalt landemerke. Her kan vi erfare oss selv og verden vi lever i. Utfordringen ligger i å gjøre dette tilgjengelig for alle, sa Kong Harald da han åpnet Den Norske Opera og Ballett.

Kong Harald åpner Den Norske Opera og Ballett

Kong Harald åpner Den Norske Opera og Ballett

Foto: NRK

Til tonene av Arne Norheims verk "Venit Rex" - Kongen Kommer - ble Kong Harald og Dronning Sonja ønsket velkommen til Den Norske Opera og Ballett av sangere, dansere, orkester og mottagelseskomitèen i foajeen. Og med en fulltonende versjon av "Gud sign vår konge god" med barnekor, pauker og kor inne i selve salen var den storslåtte åpningsforestillingen i gang.

Kong Harald innledet gallaen med offisiell åpning av det nye huset, og pekte på utfordingen i å tilgjengeliggjøre huset og kunsten for alle.

- Innerst i Oslofjorden reiser operahuset seg som et monumentalt landemerke. Jeg har fulgt prosjektet fra start med forventning - huset skal i kveld og i generasjoner framover fylles med sang, musikk og dans.

- I denne rammen av stein og glass har vi fått en arena for store musikalske opplevelser. Her kan vi erfare oss selv og den verden vi lever i. Utfordringen ligger i å gjøre dette tilgjengelig for alle. Det er en stor glede for meg å erklære Den Norske Opera og Ballett for åpnet, sa Kongen.

VIDEO: Kong Haralds åpningstale

Ansvar og takknemlighet

Operasjef Bjørn Simensen under åpningsgallaen

Operasjef Bjørn Simensen

Foto: NRK

Operasjef Bjørn Simensen trakk fram alt som nå ligger foran av muligheter og utfordringer, og takket dem som har bidratt til at det nye huset omsider er blitt en realitet.

- Et gigantisk arbeid er avsluttet - nå begynner arbeidet med å fylle huset med innhold. Vi føler ansvar for det kunstneriske innholdet og takknemlighet overfor dem som har bidratt, sa han. Og takket de mange som gjennom årene har banet veg for det nye huset, blant annet tidligere ledende sangere som Aase Nordmo Løvberg, Vessa Hansen, Eva Gustafson og Kari Frisell.

- Historien om vår tid

Kulturminister Trond Giske under åpningsgallaen

Kulturminister Trond Giske

Foto: NRK

Kulturminister Trond Giske mente den nye operaen forteller historien om vår egen tid.

- Vi har ikke mange monumentale bygg i dette landet, vi har vært preget av nøysomhet i så måte. Vi har Nidaorsdomen som forteller om vår religiøse historie, Bryggen i Bergen som forteller om vår sjøfartshistorie, og Holmenkollen som forteller om skihistorien vår. Dette huset skal fortelle vår tids historie, og det skal samle oss som kulturnasjon. Dette er hele Norges storstue som vi skal gi videre til kommende generasjoner, sa Giske.

VIDEO: Trond Giskes åpningstale

Smakebit på Jorden Rundt

Den nyskrevne operaen "Jorden rundt på 80 dager" av Gisle Kverndokk og Øistein Wiik skulle vært åpningsforestillingen nå i vår, men måtte utsettes til nyttårsaften 2009 på grunn av tekniske vanskeligheter. Men publikum fikk en smakebit på hva som kommer da barnekoret ved Den Norske Opera og Ballett sang utdraget "Bare dragen er fri" fra forestillingen.

Det kom også gratulasjoner og musikalske hilsener fra internasjonale operahus som La Scala i Milano, Metropolitan i New York og Royal Operahouse, Covent Garden i London, Sydney Operahouse, og operaen i Cape Town.

Syv kroner i året

Finansminister Kristin Halvorsen

Finansminister Kristin Halvorsen

Foto: NRK / NRK

Finansminister Kristin Halvorsen påpekte det faktum at dersom operaen står i 100 år vil den koste hver nordmann syv kroner i året.- Og det har vi råd til, sa hun til latter og applaus fra salen.

Hun introduserte også Slavekoret fra Giuseppe Verdis opera Nebukadnesar. For anledningen var koret denne gang sammensatt av 450 representanter fra alle landets kommuner og folk som har bidratt til å bygge huset.

- Dette er verdens mest entusiastiske slaver, mente ministeren.

VIDEO: Kristin Halvorsen introduserer Slavekoret

Slavekoret fra åpningsgallaen i Bjørvika

Slavekoret fra åpningsgallaen

Foto: NRK

- En ny gullalder?

Statsminister Jens Stoltenberg mente at åpningskvelden var historisk, og en merkedag for nasjonen vår.

- Hele landet er med for å feire, og hele landet skal være med videre. En 100 år gammel drøm om et bygg er blitt virkelig. Mitt håp er at dette er starten på en gullalder i norsk opera og ballett. Bygget gjør Norge til et rikere og størrre land, og Oslo til en rikere å større by.

Statsminister Jens Stoltenberg og Tysklands forbundskansler Angela Merkel

Statsminister Jens Stoltenberg og Tysklands forbundskansler Angela Merkel

Foto: SCANPIX NORWAY / REUTERS

- Bygge eller ikke bygge? Og hvor skal bygget ligge? Her i landet engasjerer vi oss i lokaliseringdebatter. Bjørvika var et spennende valg- her vil det skapes en spennende bydel. Bygget er reist av fellesskapet for felleskapet, og Regjeringen takker alle som har bidratt, sa Stoltenberg.

- En sensasjon

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er en erfaren operagjenger som har besøkt operahus over store deler av verden. Hun tok turen til Norge delvis på grunn av operaåpningen, og var imponert over huset.

- Operahuset er en sensasjon - med sin arkitektoniske blanding av sten og glass. Jeg gledet meg også over bygningsarbeiderne i slavekoret, smilte en entusiastisk Merkel.

Følelsesladet dag

Tidligere kulturminister Anne Enger var politikeren som kjempet igjennom det politiske vedtaket om byggingen av operahus i Bjørvika. Hun innrømmet å ha hatt en følelsesladet dag i dag.

- Dette er en stor dag for Norge som kulturnasjon. Dette fantastiske bygget peker framover, og gjør noe med oss som folk. Dette har vi definitivt råd til også økonomisk - vi blir fattige som folk hvis vi ikke tar oss råd til noe slikt, sa Enger, som medgikk å ha felt noen tårer under åpningsgallaen.

Norske stjernesolister

Norske stjernesolister med internasjonale karrierer var også hentet hjem til åpningsgallaen. Mezzoen Randi Stene og sopranene Elisabet Nordberg.Schultz, Birgitte Christensen og Solveig Kringlebotten synger alle på ledende operahus rundt omkring i Europa og USA, men hadybde i dag funnet vegen til hjGer. Kringlebotten sang fra "Aagots fjeldsang" fra "Et fjeldeventyr" av Waldemar Thrane, mens de tre .andre sang et fellesnummer av Richard Strauss.