NRK Meny
Normal

Nydambåten

Den eldste, bevarte båten i Norden er Nydambåten, bygget fem hundre år før vikingskipene, og hvem vet, kanskje denne imponerende båten ble bygget i Norge?

Hjortspringsbåten
Foto: Nationalmuseet i København

Ett tusen år eldre enn Gokstadskipet er restene av den danske Hjortspring-båten. Nitten meter lang og bygget i lindetre, kunne den frakte minst 40 soldater med utrustning. Kanskje fra kysten av Norge. Både båtrestene og store mengder våpen og utrustning ble ofret i en dansk sjø for to tusen år siden, og ble vist på utstillingen ”Sejrens Triumf” i København i 2003.

En mengde gjenstander fra romersk jernalder ble lånt inn fra mange av de flotteste museene i Norden, blant annet fra Bergen Museum. Fra de danske myrene kommer også et utrolig rikt funnmateriale fra århundrene rundt Kristi fødsel. Blant annet mumifiserte mennesker som ble ofret i sjøer og myrer. Våtmarksområdene var porten til gudenes verden, sier museumsinspektør Lars Jørgensen på Nationalmuseet i København.

Nydambåten på Gottorp-slottet i Schleswig.

Nydambåten på Gottorp-slottet i Schleswig.

Foto: fra Nationalmuseet i København

Han kan også vise fram Nordens eldste, intakte trebåt. Det er Nydamskipet, som er forløperen til våre vikingskip. Og kanskje er Nydamskipet bygget i Norge, ca 350 etter Kristus, og brukt til å frakte en norsk invasjonshær til Jylland. Eller kanskje soldatene skulle enda lengre. Til romerriket som leiesoldater ? På denne måten viste utstillingen i København at vikingtiden bare var en fortsettelse av livet i jernalderen, og ikke en helt ny epoke i den norrøne historien. Programmet sendt første gang i januar 2004.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 30/7 kl. 16.03 og søndag 31/7 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.