Hopp til innhold

Ny Berlinsuksess for Herheim

Ovasjoner for lørdagens premiere på Wagners opera "Lohengrin" ved Berliner Staatsoper. Men på forhånd hadde den norskfødte regissøren kommet med harde angrep på musikksjef Daniel Barenboim.

"Lohengrin" i Berlin

Komponisten Richard Wagner dukker opp på scenen i Stefan Herheims oppsetning av 'Lohengrin'

Foto: Karl Forster, Berliner Staatsoper

Den årlige påskefestivalen i Berlin, Berliner Festtage, ble åpnet lørdag med premiere på Richard Wagners opera ”Lohengrin”.

Regien var ved norskfødte Stefan Herheim (38) som sist sommer høstet stor suksess med Wagneroperaen ”Parsifal” ved festivalen i Bayreuth.

Berliner Zeitung forteller om ovasjoner etter premieren.

Dukketeater

Stefan Herheim

Stefan Herheim

Foto: Eckehard Schulz / AP

”Diskusjon for og i mot til man blir blå i fjeset”, sier Berliner Morgenpost. Avisen forteller at premierepublikummet ga en begeistret mottakelse av oppsetningen, som er preget av dukketeater.

Sangerne er doblet med en dukke av seg selv, og også Richard Wagner er med på scenen.

Begavelse

Herheim er en begavelse man ikke kan unngå å se, sier avisen.

"Oppsetningen er en severdighet. Stefan Herheim er uten tvil den mest begavete regissør i den yngre generasjon. Men han trenger en operasjef som kan begrense hans uendelige utflukter og kan si nei. Åpenlys genialitet må avklares.”

Kontroverser

Berliner Morgenpost har hatt en rekke artikler om kontroverser under prøvene. Stefan Herheim har gått kraftig ut mot ledelsen i Berlineroperaen og spesielt sjefsdirigent Daniel Barenboim.

Han var lite interessert i oppsetningen, var lite med på prøvene og oppførte seg som en gjest i et hus der han er sjef.

Si opp

Om korsangerne sa Herheim at han gjerne hadde sagt opp halvparten av dem. Det mangler kunstnerisk visjon og ledelse, sa den norskfødte regissøren på forhånd i følge Berliner Morgenpost.

Etterpå har Herheim trukket noe av denne kritikken tilbake og sagt at han er misbrukt av journalisten, som har tatt uttalelser ut av sammenheng og har grepet påstander ut av luften.

Les mer på www.staatsoper-berlin.org