Hopp til innhold

Sexkringkastingen

I over 40 år har NRK gledet og forarget TV-seere med sine programmer om sex og samliv.

Seksualopplysning i NRK

Seksualopplysning i NRK i 0ver 40 år. Vi har samlet noen av de mest kjente 'sex-programmene'.

Foto: NRK

Onsdag 9. november starter en ny omgang av den populære serien «Trekant» på NRK3. Forrige sesong endte med en storm av sinte seere, over 8000 klager og drøfting i Kringkastingsrådet . Men dette er langt fra første gang NRK har vært i hardt vær etter å ha sendt fjernsynsprogrammer som tar opp seksuallivets gleder og bekymringer.

Mens opplysningsprogrammene frem til 1950-tallet stort sett handlet om familieplanlegging og spedbarnspleie, begynte NRK utover 60-tallet å lage programmer som handlet om følsomme temaer som ungdom, prevensjon og seksualitet. Slikt ble det både høye seertall og masse bråk av.

Under har vi samlet noen av de mest kjente «sex-programmene» fra NRKs historie:

Om samlivsspørsmål

I 1969 var det enkelte ting som ble ansett som utenkelig å ta opp i Kringkastingen. Det fikk Mette Janson erfare da hun i 1969 lagde serien «Om samlivsspørsmål». NRKs første TV-serie om sex og samliv førte til at familiefedre og -mødre i mangt et møblert hjem sendte barna til sengs tidligere enn de pleide.

Programmene var så omstridte at det endte med debatt i Stortinget, og det allerede før første episode hadde gått på lufta. Janson fikk mengder av sinte brev og telefoner, og i avisenes debattspalter gikk diskusjonen het lenge etter at serien var avsluttet. På folkemunne gikk programlederen en stund under det lite hyggelige klengenavnet «Rikshora på Marienlyst».

Første program i serien «Om samlivsspørsmål» gikk på lufta 9. april 1969. Her forteller blant annet forfatter Bjørg Vik om forskjellen på kvantitet og kvalitet i seksuallivet:

Video Mann og kvinne skapte han dem

'Mann og kvinne skapte han dem', første del av NRKs første TV-program om sex og samliv. Programleder er Mette Janson.

Flimra - Nesten voksen

«Flimra» var det første TV-programmet på NRK «skapt for og av ungdom». Serien gikk fra 1970 til 1984, og flere av programmene vakte sterke reaksjoner fra foreldre og andre på grunn av det som ble sett på som utfordrende innslag. Ett av disse innslagene var serien «Nesten voksen» fra 1984. «Nesten voksen» var en utpreget «ungdommelig og uhøytidelig» serie der 17 ungdommer samlet seg i en tom leilighet i Oslo for å prate «åpent» om pubertet og seksualitet.

Serien ble ledet av Trond-Viggo Torgersen, som gjør sitt beste for å få ungdommene til å snakke uanstrengt om ting de tilsynelatende verken har greie på eller spesielt lyst til å prate om:

Video Nesten voksen 4:11

Nesten voksen 4:11. 17 ungdommer samles for å prate åpent om kropp og seksualitet. Programmet ble ledet av Trond-Viggo Torgersen.

Diskuteket - Om ungdom og sex

«Diskuteket» var et annet «ungdommelig debattprogram» på NRK, og gikk fra 1985 til 1991. Serien var en avlegger av et annet populært ungdomsprogram, nemlig "Kluzz", og skulle ta opp alle mulige temaer som angikk ungdom.

I en episode fra 1988 ble søkelyset satt på ungdommens sex-vaner, og det skulle skje på de unges premisser. Her var det ingen eksperter til stede, og ungdommene forteller selv om sine erfaringer. I programmet vises også filmkutt fra en tidlig opplysningskampanje mot AIDS:

Video Diskuteket - Om ungdom og sex

Diskuteket - Om ungdom og sex.

Ungdom, sex og kjærlighet

28. oktober 1996 startet serien «Ungdom, sex og kjærlighet» der medisinstudentene Hanne Winge Kvarenes og Are Stuwitz Berg tok opp velkjente temaer som prevensjon, pubertet og gleden ved det seksuelle. Serien gikk på mandager klokken halv elleve på formiddagen, så ikke sikkert at det var så veldig mange i målgruppen som fikk med seg programmene.

Kåthet og følelser, onani og orgasme. Dette er noen av de vanskelige og ofte tabubelagte emnene det forsøkes å sette ord på i dette programmet:

Video "Godt for deg og godt for meg"

'Godt for deg og godt for meg' Fra serien 'Ungdom, sex og kjærlighet' fra 1996.

XS Nytelse

XS Nytelse begynte sine sendinger i 1997 på NRK2 og ble ledet av Peace Camilla Sundvoll. Programmet skulle ha en avslappet atmosfære så Sundvoll krøllet sine bare føtter opp i den oppblåsbare sofaen, og hun og programmets gjester snakket naturlig om kjærlighet, sex, reiser, rus og åndelig nytelse. Programmet nådde ikke de største publikumsskarene, noe av grunnen var sendetiden, men også at det tok opp tabubelagte emner.

Sexleketøy var blant annet et tema, og i dette klippet har "Lek"-redaktør Kari Nyberg tatt med seg "siste nytt fra Paris":

Video XS Nytelse (Om Sexleketøy)

XS Nytelse - I denne episoden blir det demonstrert sexleketøy.

U (1999)

Ungdomsprogrammet «U» begynte sine sendinger i 1991 og ble raskt en kjempesuksess. Programmet tok opp temaer som engasjerte ungdom, og gjorde det på en måte som skilte seg ut fra tidligere ungdomsprogram. De brukte en særegen måte å filme på og hadde en rask stil, samtidig som reportasjene var fylt med mye humor og ironi. ”U” ble også springbrettet for flere kjente TV-fjes, blant annet Alex Rosén, Harald Eia og Bård Tufte Johansen.

Sexspalten «Koffert» var et av de faste innslagene i programmet. Her forteller ungdom om sine egne erfaringer om kropp og sex:

Video Koffert

Koffert var den faste sexspalten i programmet 'U'.

Trekant (2010)

Det allerede på forhånd utskjelte ungdomsprogrammet «Trekant» slo knockout på alt og alle og ble det mest sette programmet på NRK3 noen sinne da det gikk på lufta i november 2010. I første sesong testet deltakerne Pia (22), Thomas (19) og Marie (18) ut alt fra innspilling av pornofilmer til tantrisk sex. Selv om serien fikk veldig mye skryt, strømmet klagene inn før, under og etter sendingene. Publikumservice fikk over 8000 henvendelser i forbindelse med serien, som til slutt endte som sak i Kringkastingsrådet.

I episode 1 skal deltakerne bli bedre kjent med sin egen kropp. De tester egne ferdigheter og skal bli flinkere til å tilfredsstille en partner. Til slutt skal de vise hverandre hva de har lært:

Video Trekant (1:8 @ Trekant)

Trekant (Episode 1:8). Fra første sesong av serien.

I den kommende sesongen er det Johanne, Even og Benjamin som skal bo sammen og utforske det som finnes i den seksuelle verden. Vil denne sesognen også skape rabalder og ende opp i Kringastingsrådet?

Her kan du få en smakebit på den kommende sesongen av «Trekant». Serien har premiere onsdag 9. november:

Video bd438afa-5578-4029-88bf-8fcb83afeb4c.jpg

Smakebit: Trekant sesong 2.

Hva husker du best fra NRKs "sex-programmer"?