NRK Meny
Normal

Nordens nye operahus

I løpet av de siste årene er det reist nye operahus både i Sverige, Danmark og Finland. Husene i Gøteborg og Helsingfors var referanser da Stortinget vedtok å bygge en ny norsk opera.

Operaen i Gøteborg

Operaen i Gøteborg

Foto: Ingmar Jernberg/Presse

Operaen i Helsingborg

Operaen i Helsingborg

Foto: Wikipedia

Først ut av de nye nordiske operaene var Operaen i Helsingfors, som ble innviet i november 1993. Operaen er blitt et modernistisk landemerke for finsk kultur- og musikkliv, og er tegnet av arkitektene Hyvämäki, Karhunen og Parkkinen.

Sverige like etter

Året etter, i oktober 1994, var det svenskenes tur til å åpne nytt operabygg i Gøteborg. Her gikk byggeprosessen unna på bare drøyt tre år - første spadetak ble tatt i juni 1991. I likhet med vår egen opera i Bjørvika er også denne omgitt av motorveger og havnedrift.

Salen i operaen i Gøteborg

Salen i operahuset i Gøteborg

Foto: Ingmar Jernberg

Huset ble tegnet av arkitekten Jan Izikowitz, og hans visjon var å bygge et hus "besjelet av letthet som får tankene til å sveve som måsevinger over landskapet".

Les mer: Ekstern lenke: Operaen i Gøteborgs hjemmeside

Operaen i København

Operaen i København
Foto: Steen Larsen

Den Kongelige Danske Opera i København ble gitt som en gave til det danske folket av skipsmagnaten og Maersk-eieren A.P. Møller. Les mer: Om A.P. Møller på e24 Donasjonen ble offentliggjort i 2000, og derfra gikk politiske prosesser og bygging i radig tempo fram til åpningen i januar 2005. Operaen ligger sentralt i byen ved vannkanten, og er tegnet av arkitekten Henning Larsen.

Les mer: Ekstern lenke: Hjemmeside for Operaen i København

Scenen i operaen i København

Scenen i operaen i København

Foto: Lars Schmidt

Les også: Grandiost i Beijing