Hopp til innhold

Hva står det på steinen?

Da runesteinen ved Hogganvik i Vest-Agder ble funnet for en måneds tid siden, ble det regnet som en liten sensasjon blant alle historieinteresserte. Men hva vil den 1500 år gamle innskriften fortelle?

Runene på Hogganviksteinen. Bildet er bearbeidet av Jonas Nordby.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

”Skelba thewas steinar, inana nabor. Ek, Naudigastir, ek, erafar…” Omtrent slik er det mulig å lese deler av teksten som pryder Hogganviksteinen fra Vest-Agder.

Steinen ble funnet i en privat hage den 26.september i år, og ekspertene vet ennå ikke helt sikkert hvordan de fire linjene med 62 runetegn skal tolkes. Den første delen forteller at steinen er et gravmonument, reist til ære for en mann som kan hete ”Skjelvende tjener”.

Jonas Nordby, Harald Bjorvand og James Knirk i Runearkivet.

Jonas Nordby, Harald Bjorvand og James Knirk i Runearkivet.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Så kommer en rekke med 14 tegn som foreløpig ikke gir noen språklig mening. – Kan det være en kryptert melding, en form for kode ? spør runolog Jonas Nordby. Professor James Knirk kaller disse mystiske tegnene for ”alfabetmagi som består av repeterte vokaler og en opphopning av konsonanter”.

Runeristeren presenterer seg også : ”Jeg heter Naudigastir, - den nødvendige gjest, og jeg kalles jerven”, heter det slutt i teksten. I Museum forteller James Knirk, Jonas Nordby og Harald Bjorvand om arbeidet med å tolke og forstå runeinnskriften, som er datert til å være blant Norges aller eldste runesteiner.

– Den kan ikke være skrevet senere enn år 500 etter vår tidsregning, sier professor Bjorvand.

Spennende historie får du i Museum, i NRK P2, lørdager kl. 16.03, og påfølgende søndag morgen, kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte her