Hopp til innhold

Mor var hverdagspsykopat

Med sine brutale teknikker utøvde min mor psykisk vold. Det har tatt meg nesten hele livet å komme ut av hennes grep, sier Inger Wesche.

Inger Wesche
Foto: Aschehoug / Studio Vest AS

Gudstroen hjalp meg ut av psykopatens grep
Hun vokste opp med en mor som var hverdagspsykopat. Som 45-åring fikk Inger Wesche hjelp av en kristen sjelesørger til å verne seg mot morens psykiske angrep. I programmet ”Under samme himmel” i NRK P1 forteller Inger Wesche at Gudstroen har hjulpet henne til et bedre liv.

- Min mor utøvde psykisk vold mot meg gjennom hele oppveksten og langt inn i voksen alder. Med sine brutale teknikker ”hjernevasket” hun meg til å tro at jeg ikke var noe verdt. Det har tatt meg nesten hele livet å komme ut av hennes grep, sier Inger Wesche til programleder Kjetil Lillesæter.

Redningen ble et opphold ved Institutt for sjelesorg på Modum Bad, da Inger Wesche var 45 år. – På dette tidspunktet vurderte jeg å ta livet mitt. En kristen sjelesørger sa at jeg var altfor lojal mot moren min, og at jeg måtte skape større avstand til henne og min far.

Det var første gang jeg opplevde at annet menneske ”så” meg. Dette ble begynnelsen på den lange og tunge vegen mot et bedre liv. Til slutt brøt jeg kontakten med moren min. Det var helt nødvendig for å berge mitt eget liv, sier Inger Wesche.

Mennesker skapt i Guds bilde
Omtrent samtidig med oppholdet på Institutt for Sjelesorg ble Inger Wesche en kristen. – Det betyr mye for meg å vite at jeg er skapt i Guds bilde, og elsket av Gud. Min kristne tro gir meg egenverdi. Følelsen av Guds kjærlighet og omsorg er spesielt viktig i situasjoner hvor jeg selv føler meg liten. Det er godt å vite at Gud er kjærlighet og ikke ønsker meg noe vondt, sier Inger Wesche til programleder Kjetil Lillesæter i ”Under samme himmel”.

Inger Wesche er jurist og har utdannelse i sjelesorg. Hun startet og drev Det Gule Huset i Oslo (1993-1999), et støtte- og hjelpetilbud for mennesker i vanskelige relasjoner. I årene etterpå har hun fortsatt sin rådgivningsaktivitet, om enn i mindre skala.

Hun er også en av forfatterne av boka ”Ut av psykopatens grep”. - En psykopat kan være sjarmerende og varm, intelligent og morsom i omgangskretsen, men en tyrann innenfor huset fire vegger. En psykopat mangler empati og evner ikke se å se at han eller hun gjør feil.

Psykopaten kan like gjerne være en mor eller en far, som en venn eller arbeidskollega, sier Inger Wesche Hennes råd til mennesker som kjenner seg igjen i denne historien, er å oppsøke mennesker med de samme erfaringene. Dette er en krig, sier Inger. Man må ha allierte.

Lars Björklund

Lars Bjørklund

Foto: Barometern

Inger Wesche er jurist og har utdannelse i sjelesorg. Hun startet og drev Det Gule Huset i Oslo (1993-1999), et støtte- og hjelpetilbud for mennesker i vanskelige relasjoner. I årene etterpå har hun fortsatt sin rådgivningsaktivitet, om enn i mindre skala.

Lars Bjørklund har denne ukes "Ord for dagen" kl. 07.55.