Hopp til innhold

Kyss meg på norrønt

På norrønt språk heter det ”KYSS MIK”, og skrevet med runer på en bit av et suppebein blir det en hel liten hverdagshistorie fra norsk middelalder.

Kyss mik - Kyss meg!
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

”KYSS MEG”, - skrevet med runetegn på norrønt språk, - det er også navnet på den nye runeutstillingen som kommer på Kulturhistorisk museum i Oslo i sommer.

De eldste, urnordiske runene på den nye utstillingen er fra det andre hundreår i vår tidsregning. ”RaunijaR” står risset inn på en spydspiss av jern, noe professor James Knirk tror betyr noe i retning av ”den som prøver”.

Beskjedlapper med runer

Professor James Knirk har tatt fram suppebeinet med oppfordringen KYSS MIK, skrevet med runer

Professor James Knirk har tatt fram suppebeinet med oppfordringen KYSS MIK, skrevet med norrøne runer

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Gjennom 70 forskjellige innskrifter, noen aldri tidligere utstilt, viser utstillingen både hvor lenge runene var i bruk i Norge, og ikke minst den store bredden i hvordan man skrev og brukte runer helt fram til 1400-1500-tallet. Mens latin ble kirke- og lovspråket, var runer i daglig bruk for små beskjeder, kjærlighetserklæringer og merkelapper, det vil si merke-pinner, for eksempel innenfor kjøp og salg av varer.

- Det var flere som kunne runer enn latinske bokstaver, sier Knirk.

I MUSEUM forteller også professor James Knirk om en bønneamulett fra 1200-tallet som ble kjøpt tilbake til museet fra en privat samler så sent som i 1985. Den er av bly og ser ut som en liten strimmel som har vært brettet sammen som en miniatyrbok. Gjennom tre lange tekstlinjer påkalles erke-englene Mikael, Rafael og Gabriel, men mest påfallende er det at en hebraisk bønn er oversatt til norrønt og risset inn med runer. Bønnen er forkortet til bokstavene AGLA, kortformen for ”Du er sterk i evighet, Herre”.

Fredag 7.mai åpner den nye runeutstillingen på Kulturhistorisk museum i Oslo. Vil du høre om den falske Ringerikssteinen og noen av de andre runeinnskriftene som kommer i ”KYSS MEG - Runenes verden”, kan du gå inn på nrk.no/podkast og finne fram til MUSEUMs sider der.

Museum i NRK P2

  • lørdag 17. april kl. 16.03 og
  • søndag 18. april kl. 8.03

Programleder og artikkelforfatter: Øyvind Arntsen