Hopp til innhold

Kari Iveland & Hilde Heltberg

Dette er damer som i tillegg til egne prosjekter har medvirket på en lang rekke utgivelser med norske, profilerte artister som Morten Harket, Odd Børretzen, Torhild Sivertsen, Marius Müller og Jonas Fjeld. Iveland/Heltberg skrev sammen plata ”Vektløs” (2002) og fortsetter det gode samarbeidet i Postkort fra livet.

Kari Iveland og Hilde Heltberg
Foto: Per Ole Hagen / NRK

Kari Ivelands biografi

Vokalist og tekstforfatter, f. 10.10.1962. Kari Iveland har mellomfag i musikk ved Universitetet i Oslo, og har også studert med Dick Grove School of Music i California. Hun begynte å jobbe som frilansmusiker i 1986, hovedsakelig med koring på plateproduksjoner med bl.a. Odd Børretzen, Øystein Sunde, Torhild Sivertsen (Tomboy) og Jan Werner Danielsen. Hun har også bred erfaring med TV-opptredener, og har turnert med en rekke forskjellige artister – bl.a. Dance With A Stranger og Morten Harket. Som tekstforfatter har hun levert til bl.a. Anita Skorgan, Hilde Heltberg og Jens Wendelboe.

Personlige erfaringer dannet grunnlaget for mange av sangene på Kari Ivelands første soloalbum, Vektløs (2002). Hun innledet et samarbeid med Hilde Heltberg i 1998, der Heltberg satte musikk til Ivelands tekster. Det ble etter hvert et knippe sterke, personlige tekster, basert på Ivelands eksistensielle uro. Hun serverte destillerte utgaver av små og store kamper hun hadde ført i livet sitt, og som helhet ble Vektløs en bit av hennes egen livstolkning. Innspillingen ble gjort i september 2001 med Jørn Christensen som produsent. Christensen bygget et intimt band rundt Iveland, bestående av ham selv på gitarer og keyboards, Heltberg (gitar, vokal), Per Vestaby (bass) og Palle Krüger (trommer). Det musikalske uttrykket befant seg et sted mellom viser, rock og pop. Regissøren Sigve Endresen lagde samme år en dokumentar om Iveland med navn Vektløs som ble vist på kino.

Sammen med Hilde Heltberg vant Kari Iveland Edvardprisen i 2002, og samme år mottok hun Prøysen- prisen. I tillegg til å skrive tekster, har hun også gitt ut to fagbøker.

Helt på tampen av 2004 laget Iveland en tekst til en forbønnsgudstjeneste i forbindelse med flom-katastrofen i Sørøst-Asia. Hun ba Heltberg skrive melodi, og låten «Hvorfor er det stille nå» er til-gjengelig på Internett. Samme år spilte hun også inn platen Avtrykk på Madagaskar.

Hilde Heltbergs biografi

Vokalist, gitarist og komponist, f. 30.09.1959 i Oslo. Heltberg startet sin karriere i en talentkonkurranse hvor Stein Ove Berg var dommer. Av ham lærte hun mye om både det å være artist, og ikke minst vokalteknikk. Hun har hatt mange musikalske forbilder opp gjennom årene, men tre kvinnelige artister har alltid stått i sentrum, nemlig Dolly Parton, Emmylou Harris og Linda Ronstadt.

Det første bandet Heltberg spilte med på slutten av 70-tallet, het Uncle John's Band. I 1980 deltok hun i den norske finalen i Melodi Grand Prix og kom helt sist med låten «Maestro».

I 1982 var hun med i Ole Paus-revyen Daba daba – Visst vokser det negre i Mjøsa, Kid, og samme år kom også hennes første soloalbum på Talent, en LP som var produsert av Tore Syvertsen, tidligere bassist i bl.a. Jumbo. Resultatet var et velprodusert popalbum, skjønt det kanskje ikke var helt representativt for hva Heltberg representerte.

I 1982 begynte hun i bandet X-tra, sammen med bl.a. Trond Granlund, og var med der nesten et år, men hun sluttet før albuminnspillingen begynte. Nå begynte plateutgivelsene å komme fra henne. Hun er langt fra stolt av sitt bidrag til soundtracket til filmen Hockeyfeber, mens et av hennes desiderte hjertebarn er albumet På bare bein fra 1983. Produsent var Jonas Fjeld, og hun fikk musikalsk backing av Jonas Fjeld Band. I denne perioden utga hun også en del singler, og i 1984 kom samle-albumet Du & jeg.

Duetter har vært en del av hennes karriere, i 1983 kom den aller første; «Rett sida om grensen» med svensken Örjan Englund. Senere er det blitt flere samarbeidspartnere, blant annet "Vinterland" med Ulf Lundell.

Hennes album fra 2003, Don't Come Closer, ble i sin tid påbegynt sammen med Marius Müller, som også hadde produsert albumet Blant konger og lus. Hilde Heltberg og Kari Iveland skrev sammen på dette albumet.

Heltberg skrev all musikken på Kari Ivelands album Vektløs. Ellers har hun samarbeidet med bl.a. Paal Flaata fra Midnight Choir, Hege Rimestad, Henning Kvitnes og Lars Håvard Haugen fra Hellbillies.

De siste albumene har kommet med uregelmessige mellomrom. Det siste bidraget på platefronten er en duett sammen med Rita Eriksen på en hyllestplate til Johnny Cash.

Helt på tampen av 2004 laget Iveland en tekst til en forbønnsgudstjeneste i forbindelse med flom-katastrofen i Sørøst-Asia. Hun ba Heltberg skrive melodi, og låten «Hvorfor er det stille nå» er til-gjengelig på Internett.

Hilde Heltberg og Kari Iveland fikk Edvard-prisen i 2002 for sangen "Med tiden" innspilt med Anita Skorgan, "Gull".

I den senere tiden har Heltberg deltatt på utgivelser med Hellbillies, Jørn Hoel og Henning Kvitnes, og er også med i trioen Queen Bees sammen med Anita Skorgan og Rita Eriksen.

Kilder Norsk pop- og rockleksikon / Vega Forlag / Bergenstrubaduren / NRK