Hopp til innhold

Hvordan lytte til 5.1 -lyd på nettet

Det du må ha er: en datamaskin med 5.1-lydkort. Internett (bredbånd). Et flerkanals høyttaleranlegg eller et hjemmekinoanlegg. Og noen ledninger. That's all!

Du kan lytte til 5.1 -lyd hvis du har et flerkanals høyttalersystem knyttet til datamaskinen din. 5.1 -lyden vi legger ut kommer i WindowsMedia-format (wma) og spilles av med WindowsMediaPlayer. Denne playeren starter automatisk på din maskin når du klikker på en av lenkene. Windows media playeren viser fram litt info om det som spilles av. Har du ikke et 5.1-høyttaleranlegg, vil du høre lyden i stereo (ingen garanti for korrekt gjengivelse).

Lydfilene streames i en kvalitet på 440 kbps.

1) Lytting til 5.1 -lyd på høyttalersystem for datamaskiner

Flerkanals høyttalersystemer for datamaskiner består av et lydkort (enten integrert eller som USB) som leverer lyd i 5 + 1 kanaler (5 vanlige høyttalere og en basshøyttaler).

Høytalersystem for datamaskin

Bruksanvisning for hvordan dette kobles opp følger med høyttalersystemet når det kjøpes. Mellom lydkortet og høyttalerne benyttes oftest tre minijack-kabler (følger med).

Lydkort

2) Lytting til 5.1 -lyd på hjemmekinoanlegg

Hvis du har et hjemmekinoanlegg kan du også koble dette til lydkortet på datamaskinen for å oppleve5.1 -lyd på stuehøyttalerne!

Minijack til phono kabel

Da benytter du tre kabel med minijackplugg i den enden som settes inn i lydkortet, og med to phono-plugger i den andre enden (se bildet). Phonopluggene settes inn i den analoge flerkanalstilkoblingen bak på hjemmekinoreceiveren - i riktig rekkefølge! Bruk manualen for å stille inn riktig inngang på displayet.

Om du er usikker på rekkefølgen på kanalene, kan du teste dem ved å klikke på (spille av) denne wma-filen som varer i 9 minutter:

Streaming 5.1 TEST

NB! Husk å sjekke Høytalerinnstillinger i kontrollpanelet !