Hotel Caledonien i brann

Dramatiske scener utspant seg da det brøt ut brann på Hotel Caledonien for 25 år siden. Brannen krevde 14 menneskeliv.

Hotell Caledonien brenner 5.9.1986

Hotel Caledonien i brann 5.september 1986.

Foto: NRK

5. september 1986 klokken 04.40, brøt det ut en voldsom brann på Hotel Caledonien i Kristiansand sentrum. Brannen startet i underetasjen ved hotellets restaurant Veteranen. Brannfarlig veggkledning og uheldig valg av møbelmaterialer førte til rask overtenning og røykutvikling.

Røyken spredte seg gjennom heissjakt, søppelrom og trappoppganger og fylte hotellets korridorer raskt. Deretter fant røyken veien videre inn under dørene på hotellrommene. I panikk knuste flere av hotellets gjester vinduene for å få luft. Flere prøvde å lage rep av sengetøyet, men det ble aldri langt nok. Den kvelende røyken tok 14 menneskeliv.

Se klipp fra Dagsrevyen 5.september 1986 :

Kristiansand : Brann i Hotel Caledonien

Kristiansand : Brann i Hotel Caledonien

Hør en av de første nyhetssendingene fra brannen:

Dramatisk redningsarbeid

Brannvesenet og frivillige fra blant annet Røde Kors og sivilforsvaret rykket ut, og totalt kjempet over 200 mann mot brannen. Det ble dramatisk da stigebilen ikke nådde opp til de øverste etasjene på hotellet. Politibetjent David Stamnes måtte rekrivere et Sea King redningshelikopter fra Sola for å få de fortvilte gjestene ut i sikkerhet. I en line under helikopteret hang redningmannen som klarte å hjelpe fem mennesker ut gjennom de knuste vinduene på hotellet. Det var første gang i norsk historie at et helikopter var brukt i et slikt redningsarbeid. Dette vakte også internasjonal interesse.

Etter brannen

Reddes ut av vindu

Hotellgjester reddes ut av det brennende hotellet.

Foto: NRK

Hotel Caledonien ble bygget opp igjen, men brannen førte også til nye brannforskrifter. Det ble avdekket flere svakheter ved regelverket og disse ble det rettet opp i. Blant annet skal rømningsveier føre rett ut av bygningen og ikke samles til ett punkt slik det var på Hotel Caledonien. Der førte alle rømningsveiene til det brennende resepsjonsområdet.