Guro til topps i Virtuos

- Du kan gjøre stor internasjonal karriere, mente juryen som kåret Guro Kleven Hagen (16) til årets Virtuos. Publikumsprisen gikk til Ann Hou Sæter (14).

Guro Kleven Hagen

Programleder Stian Barsnes Simonsen med Virtuos-vinner Guro Kleven Hagen.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Guro Kleven Hagen
Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Etter fabelaktig innsats fra alle de fem finalistene i årets Virtuos, ble det altså fiolinisten Guro Kleven Hagen (16) fra Fagernes som gikk helt til topps. Årets yngste deltager, Ann Hou Sæter (14) vant publikumsprisen.

Guro vartet opp med 3. sats fra Tsjaikovskijs fiolinkonsert i D-dur, og så ut til å storkose seg på scenen, i samspillet med Kringkastingsorkestret og dirigent Ari Rasilainen.

- Du spilte fantastisk, og med stor innlevelse. Dette ville Tsjaikovskij likt, mente juryen etter Guros finalespill.

Virtuos: Finale

Skal representere Norge

Valdresjenta selv tok seieren og viraken tilsynelatende med stor ro.

- Hva tenker jeg om å vinne – jeg vet ikke! Jeg tenkte ikke på om jeg skulle vinne underveis, konsentrerte meg bare om spillingen, sa Guro da seieren var et faktum.

Premien i Virtuos er Den Norske Solistpris på 100 000 kroner, og solistoppdrag med Kringkastingsorkestret og under Festspillene i Bergen. Og ikke minst skal vinneren representere Norge i den europeiske solistkonkurransen Young Musicians.

- Jeg har ikke representert Norge før, men det blir vel gøy det, smilte Guro.

Guro kommer fra Fagernes, og går i 10. klasse ved Nord-Aurdal ungdomsskole. Hun er også elev ved Barratt Due Musikkinstitutt og ved Razumovsky Academy i London. Guro deltok også i Virtuosfinalen i 2008.

Publikumsprisen til Ann

Ann Hou Sæter

Ann Hou Sæter vant publikums hjerter, og fikk dermed publikumsprisen.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Årets yngste deltager, fiolinist Ann Hou Sæter (14) vant publikumsprisen, og får solistoppdrag med Kringkastingsorkestret.

- Ååh, det gleder jeg meg til, det er en ære å få spille med KORK, smilte trønderjenta. Også hun høstet godord fra juryen etter sin finaleinnsats i Ravels Tzigane.

- Du forteller en historie, og har en fantastisk musikalsk fantasi, mente fiolinprofessor Peter Herresthal.

Høyt nivå

Virtuosfinalistene

Alle finalistene i Virtuos 2008, fra venstre: John Chen, Sandra Lied Haga, Guro Kleven Hagen, Jørgen Lund Karlsen og Ann Hou Sæter.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

I følge juryformann Arild Erikstad var nivået i årets finale ekstremt høyt.

- Vi var samtsemte om vinneren, men samtidig var det en vanskelig avgjørelse, for et slikt nivå har vi aldri hatt. Her er flere som vil kunne gjøre internsjonal karriere.

De øvrige finalistene i finalen var pianist John Chen (18) fra Lørenskog, cellist
Sandra Lied Haga (16) fra Oslo, og saxofonist Jørgen Lund Karlsen (16) fra Fredrikstad.

Finalejuryen i Virtuos bestod av pianist og komponist Wolfgang Plagge, fiolinprofessor Peter Herresthal, fløytist Ingela Øien, og NRK Arild Erikstad (juryformann).