NRK Meny
Normal

En hjelpende hånd er nok

Fra gategutt i Chile til bistandsarbeider i Flyktningehjelpen i Norge. Alfredo Zamudio snakker om godhet i Under samme himmel lørdag morgen i NRK P1.

Alfredo Zamudio

Alfredo Zamudio er gjest i ”Under samme himmel” i NRK P1. Her får han pris på Øst-Timor.

Som 12-åring ble Alfredo Zamudio kastet på gata i Chile. Hjelp fra en fattig gruvearbeider gjorde at han klarte seg. I dag er Alfredo bistandsarbeider i Flyktningehjelpen og bor i Oslo.

Å hjelpemennesker som lever under vanskelige forhold er noe Alfredo gjerne gjør. I Norge har han arbeidet med barn og unge i drift, gjennom Uteseksjonen. Han har også vært kontorsjef i Kontaktutvalget mellom innvandrere og norske myndigheter.

Alfredo har også arbeidet mot rasisme og diskriminering gjennom Norges Røde Kors. De siste årene har han jobbet som bistandsarbeider i bl.a. Darfur og Øst-Timor.

Alfredo Zamudio vokste opp i en by midt i Atacama ørkenen nord i Chile der han levde alene med sin far. Dagen etter militærkuppet den 11. september 1973, ble livet til den da tolvårige Alfredo endret dramatisk.

Hans far ble arrestert og dømt til elleve års fengsel. Farens hus ble konfiskert og Alfredo ble alene. De neste tre årene levde Alfredo på gata, mens faren satt i fengsel.

- Jeg fikk hjelp fra en fattig gruvearbeider som kjente min far. Denne gruvearbeideren ga meg en månedslønn. Han sa: ”Kom deg bort herifra, og vis de militære at de tok feil når de fengslet din far”. Dette ble et livsviktig øyeblikk for meg.

Gruvearbeideren ”så” meg og støttet meg i en tøff livssituasjon, Det var denne støtten jeg trengte for å klare å kjempe videre. Husk at jeg bare var et barn, forteller Alfredo til programleder Kjetil Lillesæter.

Norges daværende ambassadør Frode Nielsen besøkte Alfredos far i fengselet og anbefalte at far og sønn fikk politisk asyl i Norge. Til slutt kunne far og sønn møtes igjen. Farens hånd- og fotjern ble fjernet på flyplassen i Santiago. Begge hadde hørt om Norge, men Alfredo visste kun at landet låg langt nord og at landet hadde en forfatter som het Ibsen.

I Norge ble far og sønn tatt i mot av Flyktningerådet (nå Flyktninghjelpen) og plassert på hospits. Dagen etter ankomst sluttet Alfredo å stamme og marerittene ble borte.

Alfredo har gått på Haugetun folkehøyskole, Kvitsund Gymnas og senere Bjørknes Privatskole. Alfredo studerte medisin en stund og tok eksamen som oversetter.

I studietiden begynte Alfredo med nærradio, i Radio Immigranten i Oslo. Med Alfredo som leder fikk Radio Immigranten Fritt Ords Honnørpris i 1986.

Under samme himmel lørdag 5. februar 2011 k 07.35 i NRK P1.