Eirs kraftprestasjon

- Dette var som å synge Carmen og Nattens Dronning på en gang, sa Eir Inderhaug etter åpningen av Risør Kammerfest.

Eir Inderhaug
Foto: Stein Eide / NRK

Operasanger Eir Inderhaug kommer rett fra kritikerrost innsats på Bayerische Staatsoper i München til Risørfestivalen. Under åpningskonserten tirsdag sang den 36 år gamle sopranen utdrag fra Gyørgy Ligetis 70-tallsopera "Le Grand Macabre". Her agerer hun politisjef, og skriker og roper på alt annet enn tradisjonellt operavis - til publikums store jubel.

- Dette har jeg trent lenge på. Dette må øves - ellers blir stemmen ødelagt. Sangen går ekstremt høyt og ekstremt lavt - det er som å synge Carmen og Nattens Dronning i en og samme rolle, smiler Eir.

Rollen Eir gestalter i Ligetis verk er en politisjef.

- Jeg er ikke så veldig opptatt av å spille en politisjef når jeg synger, selv om det ligger i bakhodet. For meg handler Ligetis sang om å være mistenksom, søke etter å forstå og undersøke. Først og fremst er det angsten det handler om. Og jeg har alltid likt det teatralske - det å agere på en scene, sier Inderhaug.

Hør Eir om sangerlivet

Hør Eir om Ligeti-operaen

Anti-diva

Til tross for prestisjefylte oppdrag på scener i Tyskland og resten av Europa, og strålende kritikker, vil hun ikke være en klassisk operadiva.

- Selv om det å være diva ikke er bare negativt. Jeg har møtt personer som er diva fordi det står respekt om dem. Men jeg er ikke kommet dit enda. Og Ligetis musikk er jo anti-diva. Han skriver ikke for at man skal vise den flotte stemmen sin og synge vakkert - her handler det om uttrykk, gjerne med en råtten stemme, det liker jeg smiler hun. man skal ikke synge fint å vise den flotte setmmen sin - råtten stemme,

Brukte tid

Første gang Eir Inderhaug sang seg inn i folkets hjerter var i 1991, da hun vant hun førstepris i Talentiaden på NRK. Siden dengang har hun hatt sangen som fag og levebrød, men ting har tatt tid, forteller Inderhaug.

- Seieren i Talentiaden kom veldig overraskende. Jeg kunne to arier, mens alle trodde jeg kunne alt, og jeg fikk mange tilbud. Det tok tid å finne min plattform etter den opplevelsen, sier hun.

Eir Inderhaug

Eir Inderhaug kombinerer jobb og familie i Risør.

Foto: Mari Lunnan