Hopp til innhold

Dagbøkene fra Sydpolen

Mannskapsdagbøkene fra Fram publisert for første gang!

Håndkolorert bilde fra midtvinterfesten på isen, i Fram-heim, juni 1911.
Foto: Fram Museum

Helt fra Roald Amundsens sydpolekspedisjon ble feiret over hele verden i 1911, ble ekspedisjonens kildemateriale strengt kontrollert av Amundsen selv. Dagbøker, fotografier, dokumenter og opptegnelser kunne ikke offentliggjøres. Og slik har det vært helt til Fram Museum i samarbeid med Nasjonalbibliotekets håndskriftsamling nå gir ut åtte bind og 2400 sider med renskrevne dagbøker fra til sammen 14 av de 19 medlemmene av FRAMs mannskap.

Prosjekt i seks år

Mer enn 80 hunder, proviant og et prefabrikert hus på dekket under solseilet på FRAM, på vei sørover

Mer enn 80 hunder, proviant og et prefabrikert hus på dekket under solseilet på FRAM, på vei sørover mot Madeira og Antarktis i 1910.

Foto: Fram Museum

– Nå er alt som finnes av dagbøker fra Sydpolsekspedisjonen, både i offentlig og privat eie gitt ut, sier direktør Geir O Kløver på FRAM-museet. Kløver sier at prosjektet med å tyde og renskrive har pågått i seks år, blant annet med stor og frivillig hjelp fra guide-foreningene i Oslo.

Mere kommer

Til sammen 14 av de 19 medlemmene på Amundsens sydpolekspedisjon er representert i den åtte bind sto

Til sammen 14 av de 19 medlemmene på Amundsens sydpolekspedisjon er representert i den åtte bind store utgivelsen.

Foto: Fram Museum

– Men prosjektet er ikke slutt, sier Kløver, som nå er i gang med å forberede en utgivelse av hele håndskriftsamlingen til Nansen, hvor blant annet overvintringen med Hjalmar Johansen på Frans Josefs land er med. I tillegg til de personlige dagbøkene er utgivelsen spekket med hundrevis av upubliserte fotografier, dokumenter, brev, kvitteringer og kontrakter.

Verdenshistorie og hverdag

Hundrevis av tidligere upubliserte bilder er hentet fram til utgivelsen av Mannskapsfagbøkene. Her e

Hundrevis av tidligere upubliserte bilder er hentet fram til utgivelsen av Mannskapsfagbøkene. Her er det testing av selvlagede snøbriller.

Foto: Fram Museum

Til sammen gir dette et unikt bilde av livet om bord i FRAM og på vei over isen til Sydpolen.. Dag for dag, noen ganger time for time forteller de personlige dagboksnotatene om detaljer, store og små hendelser. Noen øyeblikk har skrevet seg inn i verdenshistorien, som erobringen av selve polpunktet den 14.desember 1911 og uvissheten om hvor Scott var. Men det store materialet har som regel et helt annet og jordnært innhold.

Personlige betraktninger

Direktør Geir Kløver på Fram Museum forteller om store utbyggingsplaner og nytt vernebygg for Gjøa.

Hør direktør Geir Kløver på Fram Museum forteller om store utbyggingsplaner og nytt vernebygg for Gjøa.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Vi blar oss gjennom Hjalmars Johansens egne tanker, vi får følge navigering og skipsdetaljer fra Thorvald Nilsens kapteinslugar, og så lese om de samme hendelsene sett gjennom førstestyrmann Kristian Prestruds øyne. Vi møter Sverre Hassel, Hjalmar Gjertsen, Helmer Hanssen og resten av det brokete mannskapet. I Musem hører vi også Tone Wisting, og Jan Stubberud lese fra dagbøkene og fortelle om henholdsvis oldefar og bestefar.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 3/9 kl. 16.03 og søndag 4/9 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.