Da punken kom til Åmot

Åmot? Hvor er det? Liten bygd i Modum - ja, der hvor Blaafarveverket ligger, like ved Vikersundbakken men ellers ikke kjent for noe spesielt - i hvert fall ikke for noen omfattende punkbevegelse på slutten av 70-tallet.

Anarchy in Åmot

Men det er dette romandebutant Sturle Brustad har drømt om. Å sette bygda på huet med musikk og opprør inspirert av Sex Pistols, Clash og alle de andre heltene.

I oppvekstskildringen Anarchy in Åmot er det nettopp det som skjer; 15-åringene Hans Petter, Perry, Bønna og Deniro er hver på sitt vis på utsida av bygdemiljøet - de starter band, og etter hvert slutter ganske mange seg til et stadig voksende opprør. Parallellt med med seksuelle debuter bak mørklagte forretningsbygg, oppgjør med foreldre og vennskap på harde prøvelser. Å skrive boka var et arkeologisk prosjekt tilbake til hjembygda, sier forfatteren. Både miljøet, persongalleriet og ikke minst språket måtte graves fram fra humkommelsen.

Bli med Ordfront på tur til Åmot, nabobygda til Hokksund der programleder Anne Bøhler vokste opp. Blant bensinstasjoner og rundkjøringer finner vi tilbake til ord som rekse, gærpe og venge. Det blir et grådig vaksig program!