Anne Borg ser tilbake

Norsk dans ville ikke vært det den er i dag uten Anne Borg. Som danser, sjef ved Nasjonalballetten og rektor ved Balletthøgskolen har hun vært dansekunstens sverddrager her hjemme.

Anne Borg
Foto: Scanpix

I dokumentaren "Med dans i bagasjen" av NRKs Jannike Falk, ser Anne Borg tilbake på et langt og krevende yrkesliv innen norsk dansekunst. Hun var ledende solist ved Den Norske Opera gjennom hele sekstitallet, ble senere sjef for Nasjonalballetten, rektor ved Statens Balletthøgskole, og Norges første professor i ballett.

Selv valgte hun å legge danseskoene på hylla da hun ble sjef for Nasjonalballetten.

- Som sjef ble det ikke mulig å få trent nok. Jeg hadde jo ingen administrasjon, og det var vanskelig å bli sjef for sine kolleger. 40 dansere skulle ha skikkelige utfordinger, dansere har korte karrierer og ambisjoner for egen utvikling.

Satset norsk

Sjefsjobben innebar også mye reising, og Borg reiste Europa rundt for å få tak i blant annet koreografen Jiri Kylián. Men hun fant også skapende krefter i Norge.

- Jeg har hele tiden vært opptatt av at vi skulle bruke så mye norsk musikk som mulig, sier hun. Norske komponister som har fått oppdrag fra Anne Borg er Arne Nordheim, Kjetil Bjørnstad og Synne Skouen.

Også norske koreografer fikk muligheter av Anne Borg. Hun satte i gang prosjekter for å skape arbeids- og utviklingsmuligheter for folk som Edith Roger, Kjersti Alveberg og Indra Lorentzen.

- Dilemmaet for koreografer er: Ingen produksjoner å vise til, ingen oppdrag. Og ingen oppdrag, ingen produksjoner å vise til. Det var viktig å gi norske koreografi-talenter et kompani og et sted å jobbe, bare slik kan man utvikle et nasjonalt miljø for faget.

Trang fødsel

Det har vært en lang kamp å få plassert balletten tydelig på den norske kunstscenen.

- Jeg føler nå en stolhet på danskunstens vegne. Vi kom inn på operaen med et slags kompleks, og vi ble behandlet som en lillesøster. Vi måtte kjempe for å bli tatt alvorlig, og få respekt og plass på operaen. Vi hadde en lang og trang fødsel, men nå synes jeg vi har fått den plassen vi skal ha, sier Borg og ser lyst på framtiden.

- Dansen har uante muligheter, den er fremtidens kunstart - jeg tror at jeg begynner å få rett, smiler Anne Borg.

Perspektiv: Med dans i bagasjen