Hopp til innhold

Kvinne med mål og mening

Ibsen-klubben hos barnetimeonkel Lauritz Johnson var avgjørende for Anja Breiens yrkesvalg, men drømmen om å bli filmregissør måtte hun kjempe for.

Anja Breien

Anja Breien i studio for Dette vil jeg dele...

Foto: Stein Nybakk / NRK

Anja Breien gikk i samme klasse som Lauritz Johnsons datter Kikki. Som 15-åring ble hun og 12-13 andre ungdommer, deriblant dikteren Jan Erik Wold, invitert hjem til litteraturkvelder hos barnetimeonkelen og hans kone Birte. En gang i uken møttes de for å lese de store klassikerene.

- Vi leste Ibsen, Shakespeare og de gamle grekerne. Det betydde veldig mye for meg da jeg senere skulle velge yrke.

Hør filmregissør Anja Breien velge radioperler i Dette vil jeg dele... Programleder: Ingegerd Henriksen. Produsent og tekniker: Stein Nybakk.

Filmskole i Frankrike

Anja Breien

Anja Breien tok som første norske kvinne sin filmutdannelse i Paris.

Foto: Storløkken, Aage / Scanpix

Anja ville bli filmregissør, men på begynnelsen av 60-tallet var det ingen filmutdanning i Norge. Hun måtte til utlandet. Etter å ha sikret seg mellomfag i fransk med studielån fra Lånekassa og fransk statsstipend for å utdanne seg til filmregissør, søkte hun på regilinjen på filmhøyskolen i Paris. Der måtte hun gjennom en prøvemåned for å se om hun kunne følge undervisning på fransk.

Dagen før eksamen oppdaget hun at skolen hadde plassert henne på script/klipping-linjen. Ledelsen mente nemlig at det ville være mer passende for en jente.

Les også: I regi av kvinner

Møte med rektor


Da gikk en rasende Anja Breien rett opp til rektors kontor og ville vite hva dette var for noe. Hun skulle gå på regilinjen, ikke noe annet. Men rektoren ville ikke ha jenter på regilinjen. Han mente at de kvinnelige studentene fikk unger og forsvant ut av studiet.

- Jeg var fortvilet og kan hende at jeg skrek litt og larmet litt til han sa at hvis noen falt i fra eller at jeg tok en veldig bra eksamen, skulle de vurdere det.

Regilinjen


Dagen etter var det eksamen. Studentene skulle skrive et synopsis til en spillefilm om en jernbanestasjon der folk står og venter på tog som ikke kommer. Anja Breien syntes dette hørtes kjent og husket Johan Borgens stykke ”Mens vi venter” som hadde gått i Fjernsynsteatret. Stykket handler om en teatertupp som venter på et tog, og mens de venter forkorter de ventetiden med å øve på stykket de reiser rundt med.

- Dette stykket kjenner de ikke her i Frankrike, tenkte Breien og skrev en variant. Hun fikk beste karakter og kom inn på regilinjen.


Da hun kom tilbake til Norge, oppsøkte hun Johan Borgen og fortalte det som har skjedd. Han ble henrykt og syntes at dette var et ypperlig eksempel på brukskunst.

Innslag for NRK


Breien som i dag er en av Norges mest kjente filmregissører har mellom alle filmprosjektene også gjort radio for NRK. Et innslag fra Malola utenfor Damaskus i Syria husker hun godt.

- Det tok tid før jeg fikk penger for dette innslaget. Jeg maste. Til slutt ringte jeg til kultursjefen, og sa at vi sender en torpedo, og vi begynner med knærne. Da kom pengene med en gang.

Hør flere radioportretter i serien Dette vil jeg dele...: Dette vil jeg dele...

«Dette vil jeg dele...» går mandag 2. mai på NRK Gull. Reprise søndag 8. mai.