Hopp til innhold

75 år med Radio Luxembourg

Husker du Radio Luxembourg? Dette var radiostasjonen mange lyttet til under dyna seint på kvelden for å få med seg den nyeste popmusikken. I år er det 75 år siden de engelske sendingene kom på lufta fra Luxembourg.

Tony Prince (t.v.) og David Jensen jobbet i Radio Luxembourg
Foto: Eivind Motland / NRK

Paul Burnett (nærmest) og David Jensen

Paul Burnett (nærmest) og David Jensen mimrer om tidligere tider. Sendinga går direkte ut på britiske KCFM i Hull.

Foto: Eivind Motland / NRK

Tiden med Radio Luxembourg er forbi, men minnet om denne spesielle stasjonen er høyst levende. 2. august 2008 samlet rundt 50 tidligere ansatte ved stasjonen seg på et hotell i Luxembourg by for å mimre om gamle dager. Interessen fra britisk presse var stor. Nesten hver eneste nyhetsbulletin på radio i Storbritannia meldte fra arrangementet samme kveld, det ble sendt direkte fra hotellet til flere britiske radiostasjoner, og over 100 artikler ble publisert på nettsteder og i aviser.

Den eneste som sendte popmusikk


Det er kombinasjonen av drivende popmusikk og en god stemning fra programlederne som gjorde sendingene fra Radio Luxembourg så unike. Mye av suksessen skyldes også at stasjonen var alene på markedet.
- Fra 1968 til 1973 var det lite popmusikk å høre på radio i Storbritannia og i andre land. Piratstasjonene som sendte fra skip var borte, og BBCs Radio One sendte ikke om kvelden.

Dermed var Radio Luxembourg i praksis den eneste kanalen som hadde popmusikk. Lytteforholdene var ikke alltid de beste, radiosignalet varierte i lydkvalitet. Men til tross for dette var det en slags magi - gjennom lyden fra Radio Luxembourg kunne du høre god musikk, sier David Jensen som var programleder på stasjonen i denne perioden.


Jensen er fra Vancouver i Canada, men det skandinaviske navnet kommer av at hans bestefar var fra Århus i Danmark. Han kom til Luxembourg som 18-åring i 1968. David Jensen er fortsatt aktiv i britisk radio, og har i 2008 holdt det gående i denne bransjen i 40 år.

Radio Luxembourg-veteraner samlet til 75 årsjubileum

Å se flere Radio Luxembourg-veteraner samlet på en gang er et sjeldent syn. Her fra gjenforeningen i Luxembourg by 2. august 2008. Foran f.v.: David Jensen og Mike Read. Midtre rekke f.v.: Paul Burnett, Mike Pasternak (bedre kjent som ”Emperor Rosko”) og Mark Wesley. Bak f.v.: Alan Bailey, Tony Prince og Dave Christian (delvis skjult).

Foto: Eivind Motland / NRK

Kom fra hele Europa


Som ung på 60- og 70-tallet laget ikke Jensen og hans radiokolleger bare programmer med popmusikk til store deler av Europa, de lagde også intervjuer og sendte konserter med mange av de populære artistene den gangen.Paul Burnett jobbet i Radio Luxembourg samtidig med Jensen, og han trekker fram ett tilfelle som beskriver Radio Luxembourgs popularitet godt.

Paul Burnett

Paul Burnett har fortsatt ikke problemer med å gjøre det morsomt for omgivelsene.

Foto: Eivind Motland / NRK

- Bygningen Radio Luxembourg sendte fra var Villa Louvigny, et bygg som ligger i en sentrumsnær park i Luxembourg by. I samme bygning sendte flere av søsterstasjonene våre på tysk, nederlandsk og fransk. Inne i Villa Louvigny lå et lite konsertlokale som ikke tok mer enn et par hundre mennesker, og her hadde vi i en liten periode artister som kom over for å spille direkte på lufta parallelt på alle radiostasjonene.

Etter en konsert der jeg hadde presentert The Beach Boys ble det annonsert at neste gang skulle Grateful Dead opptre. Programlederen på den franske stasjonen nevnte samtidig at dette var en gratis konsert. Det førte til at unge fra hele Europa haiket til Luxembourg fordi de trodde at dette skulle bli en stor konserthappening. Men de kunne jo ikke komme inn på radiostasjonen. Vi var overveldet, forteller Burnett.

Grateful Dead

Grateful Dead skapte ville tilstander i Radio Luxembourg.

Foto: ROBERT GALBRAITH / REUTERS

Grateful Dead hadde et følge med seg som i hovedsak besto av Hells Angels. Da David Jensen skulle opp på scenen for å introdusere bandet, hadde han forberedt en innledning med en del fakta om Grateful Dead, hvorfor de var her og hva de skulle framføre.
- En person fra følget spurte hva jeg het og hvor jeg hadde tenkt meg. Jeg svarte at jeg skulle opp på scenen for å introdusere bandet og hørte deretter et klikk. Vedkommende holdt en springkniv mot magen min. Men så sa Jerry Garcia fra Grateful Dead at "det er ok, han er med oss". Introduksjonen min etter dette ble bare: "Ladies and gentlemen - The Grateful Dead", ler han.

Top 20

Cliff Richard

Cliff Richard var gjenganger på Top 20.

Foto: MJ KIM / AP

Radio Luxembourg ble raskt populær da stasjonen begynte med sendinger i 1933. Med unntak av krigsårene, da senderen ble brukt av tyskerne til å spre propaganda, hadde programmene mest showpreg. Etter hvert som fjernsynet kom, tok dette mediet over typiske spørreprogrammer og show.

Radio Luxembourg rettet seg inn mot popmusikk og startet etter hvert hitlisteprogrammet Top 20. I begynnelsen baserte man hitlistene på salg av noter, men etter hvert var det platesalg som dannet grunnlaget for den ukentlige musikklista. Top 20 ble stasjonens lengstlevende program, og holdt det gående i ulike varianter helt fram til 1992.

Trendsetter som var tidlig ute

Elvis Presley

Elvis var The King også på Radio Luxembourg.

Foto: BETTMANN / REUTERS

I mange år var Radio Luxembourg en trendsetter som brakte musikken fra Elvis Presley, Beatles, Rolling Stones og andre artister ut til det europeiske folk. Stasjonen brøt flere barrierer og satte en standard for underderholdningsradio her i Europa.

Etter hvert som kringkastingsmonopolene forsvant, og flere kommersielle radiostasjoner så dagens lys, ble konkurransen tøffere for Radio Luxembourg. I 1991 kuttet de ut distribusjon over mellombølgen. Da ble det i stedet satset på 24-timersdistribusjon av radiokanalen over satellitt og i kabelnett.

Mike Hollis var den siste programlederen på Radio Luxembourg før stasjonen gikk over i historien 30. desember 1992. - Lyttertallene gikk ned fordi det kom flere radiostasjoner i Storbritannia og i flere europeiske land. Samtidig var Radio Luxembourg tidlig ute med å prøve nye ting. I dag er det å høre radio fra satellitt vanlig. I 1991 og 1992 var dette nytt og uvanlig for radiostasjoner. Vi var nok for tidlig ute, sier Mike Hollis.


Hør ”Radio Luxembourg 75 år” på NRK P1 nyttårsaften kl. 16.03, og 1. januar kl. 23.03