Hopp til innhold

- Et privilegium

- Det er et privilegium å få utvikle seg med hverandre over så lang tid. Det sier Grieg Trio, som holder det gående på 21 året. Hør trioen spille Beethoven og Schubert her.

Grieg Trio
Foto: Sissel Flo Nilsen

I over 20 år har pianist Vebjørn Anvik, fiolinist Sølve Sigerland, og cellist Ellen Margrete Flesjø perfeksjonert samspillet i Grieg Trio. I høst feiret musikerne sitt 20-årsjubileum i høst, og nå er de på full fart videre.

Spilte live

Torsdag besøkte de programleder Ragnhild Veire i Musikkredaksjonen i NRK P2, og spilte 1. sats fra åpningen av L.v. Beethovens trio nr. 3 i c-moll fra hans aller første opus, og Franz Schuberts Scherzo fra Trio i B - dur op. 99.

HØR: Grieg Trio spiller live i Musikkredaksjonen

Beethoven var bare 22 år da han skrev trioen i 1793, og fram til da hadde han drevet mest med enklere variasjonsverk over datidens populære operamelodier. Musikerne mener verket er typisk Beethovensk likevel.

- Vi kan kanskje merke at dette er et tidlig verk, men stykket er veldig personlig selv om han bare var 22 år da han skrev den, mener de.

I denne tidlige perioden var det sitt pianospill Beethoven var aller mest berømt for i Wien. Gir det deg ekstra utfordringer, Vebjørn Anvik?

- Han presenterte seg jo både som pianist og komponist i dette stykket - her er det mye pianobasert ja, mener Anvik. Og cellist Ellen Flesjø skyter inn at dette jo er gøy å spille for alle tre.

- Dette er stas, denne trioen er et av mine favorittstykker, det har mange overraskelser undervegs, og det at han var så ung når han skrev de er fascinerende.

Et privilegium

Dere har gitt lignende konserter i over 20 år nå. Hvordan motiverer dere dere for nok en dyst?

Det er ikke så vanskelig. Vi trives godt med å spille sammen og med denne musikken. Det føles som et privilegium å jobbe så nært over tid, vi er i utvikling alle tre, noe som skaper spennende ting også i samarbeidet, sier Sigerland. Og Flesjø sier at det aldri blir rutine å formidle fantastisk musikk.

- Vi blir inspirert av musikken. Det handler ikke om store eller små saler - det er musikken som gir løftet, mener hun.

Les også: Grieg Trio i Ålesund