Hopp til innhold

Telenor innrømmer mer barnearbeid

Telenor innrømmer nye tilfeller av barnearbeid og farlige arbeidsforhold på fabrikker som leverer til Telenor-eide Grameenphone i Bangladesh.

Barnearbeid i Bangladesh
Foto: NRK

NRK har i noen dager sittet med dokumentasjon, bildemateriale og video fra fabrikken Gazi engeneering i Dhaka i Bangladesh.

Nett-TV: Telenor innrømmer nye tilfeller av barnearbeid

- Det er skammelig

Bildene viser tydelig barn som er under 14 år som jobber med å lage deler til mobilmaster.

Barnearbeid i Bangladesh

Barnearbeid i Bangladesh

Foto: NRK

Arbeiderne ved fabrikken sier selv at de jobber for Grameenphone og at de leverer sine deler til Grameenphone.

Telenor ble konfrontert med dette materialet, og sier i dag at de har sendt to inspektører til fabrikken. Inspektørene sier at de har funnet barn som jobber på fabrikken, og Telenor bekrefter dermed at det har vært barnearbeid ved fabrikken.

De sier også at forholdene ved fabrikken er kritikkverdige og farlige.

På NRKs bilder ser man arbeidere som jobber med sveising uten noen form for beskyttelse. De mangler verneutstyr og løfter svært tunge jernrør og metallgjenstander og de opererer tungt maskineri.

- For oss i Telenor er det skammelig at det er en journalist som oppdager uakseptable forhold av dette omfang hos våre leverandører. De burde vært avdekket av egne inspeksjoner. Vi har iverksatt tiltak rettet mot alle våre operasjonelle selskaper for å sikre at dette ikke skjer igjen, sa konsernsjef Jon Fredrik Baksaas etter første runde med avsløringer.

Falt i kokende vann

Barnearbeid i Bangladesh

Barnearbeid i Bangladesh

Foto: NRK

Ifølge internasjonale avtaler og FNs arbeidsrettsorganisasjon (ILO) må man være 18 år for å arbeide på fabrikker med slikt tungt utstyr. Det er åpenbart at en del av arbeiderne ikke er 18 år, noe Telenor nå også bekrefter.

Telenor fikk veldig mye kritikk i vår etter TV-dokumentaren "Et tårn av løfter" som dokumenterte hvordan Grameenphone brukte over 30 barnearbeidere på sine leverandørfabrikker .

Se dokumentaren "Et tårn av løfter"

Det var flere tilfeller av arbeidere som døde på arbeid, blant annet 22 år gamle Bilal Hussein. Han falt i et kar med kokende vann og omkom på jobb.

I etterkant av dette engasjerte Telenor norske Veritas for å undersøke arbeidsforholdene ved fabrikkene. Telenor sa da at dette var deres viktigste prioritet: Å sørge for at arbeiderne i Bangladesh er trygge og at de ikke skal benytte barnearbeid.

Ekstern lenke: Les hele rapporten fra Det norske Veritas

- Vi har tatt vår del av ansvaret

Grameenphones største minoritetsaksjønær, Mohammed Yunus, som ble tildelt Nobels Fredspris i fjor, sier dette er helt og holdent Telenors skyld. Telenor eier 62 prosent av Grameenphone.

- Gazi Engineering er ikke en underleverandør til Grameenphone, men en underleverandør til en leverandør av entreprenørtjenester. Dette viser helt tydelig de dilemmaene vi møter når vi driver virksomhet i utviklingsland, sier Hilde Tonne, konserndirektør i Telenor.

Hun sier også at Telenors tilstedeværelse og langsiktige arbeid i land som Bangladesh gir positive ringvirkninger i hele samfunnet.

- Farlige arbeidsforhold, inkludert barnearbeid, er et stort problem i Bangladesh. Verken Grameenphone eller Telenor kan ta ansvar for alle sosiale skjevheter i Bangladesh, men vi har tatt vår del av ansvaret for å rydde opp hos våre leverandører og drive et langsiktig forbedringsarbeid i alle samfunnene vi har virksomhet, sier Tonne.