Hopp til innhold

Saab er begjært konkurs

Saab Automobile er begjært konkurs, opplyser administrerende direktør Victor Muller til det svenske nyhetsbyrået TT.

Saab

Det er etter alt å dømme kroken på døra for den svenske bilprodusenten Saab.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Mandag morgen leverte Muller konkursbegjæringen til Vänersborg tingrett.

Tingretten er nå i gang med å gå gjennom konkursbegjæringen, og det er ventet at det vil komme en uttalelse i løpet av dagen.

Konkursbegjæringen fra Swedish Automobile gjelder selskapene Saab Automobile, Saab Automobile Tools og Saab Powertrain, skriver selskapet i en pressemelding.

Fikk ikke lønn

I forrige uke ble det kjent at nesten 3500 ansatte fortsatt venter på penger etter at novemberlønnen aldri kom .

Tidligere i høst begjærte ett av de ansattes fagforbund Saab konkurs på grunn av manglende lønnsutbetalinger. Dette kravet ble senere trukket .

Stoppet Kina-salg

General Motors stanset i november salget av teknikklisenser til det kinesiske selskapet Youngman som ønsket å ta over den hardt prøvede svenske bilprodusenten.

Dermed strandet forsøkene på å få orden på selskapets skakkjørte økonomi fullstendig.

Ifølge Swedish Automobile er dette årsaken til at de nå begjærer seg konkurs, fordi kineserne har bestemt seg for å gi opp.

298 nyregistrerte Saaber i år

For tre år siden ble det solgt 1494 nye Saaber i Norge. Siden har salget stupt, i takt med Saabs stadig dypere økonomiske problemer.

I 2009 falt salget med mer enn 2/3 i forhold til året før, mens fasiten i fjor endte på 331 nye biler, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

– Hittil i år er det registrert 298 nye Saaber i Norge, sier avdelingssjef Pål Bruhn i Opplysningsrådet for veitrafikken til NRK.