Hopp til innhold

Etterlengtet oppgang i Eurosonen

Eurosonen har hatt en større oppgang enn analytikerne hadde håpet på. Likevel mener eksperter det er for tidlig å friskemelde eurosonen.

EUROPE-ECONOMY/ File photo of a van carrier transporting a container at the container terminal "Burchardkai" in Hamburg

Flere land melder om en sterkere vekst enn analytikerne hadde håpet på. Tyskland er et viktig land i EU og EURO-sonen og har hatt en økonomisk vekst som har vært med på å styrke valutasamarbeidet. Bildet viser et industriområde med kontainere ved havnen i Hamburg.

Foto: FABIAN BIMMER / Reuters

Etter 18 måneders fall fikk Eurosonen en samlet vekst i andre kvartal i år på 0,3 prosent i følge Eurostat.

– Jeg tror vi kommer til å se oppgang i noen kvartaler og nedgang i andre, sier økonomiprofessor Zsolt Darvas i tenketanken Bruegel i Brussel. Han sier Eurosonen fortsatt skal gjennom urolig farvann selv om det er stille nå.

– Dette var forventet, Det er selvfølgelig positivt med en svak oppgang etter seks kvartaler i resesjon, men veksten er nærmest lik null og veldig ujevnt fordel, sier han.

Vekst i Tyskland

Tyskland, som er det økonomiske lokomotivet i EU og EURO-sonen, hadde en vekst på 0,7 prosent 2. kvartal i år, mens kriserammede land som for eksempel Spania og Italia fortsatt er i resesjon.

Likevel er nedgangen mindre en de to foregående kvartalene, viser tallene fra Eurostat.

– Det som har skjedd er at de har stoppet det videre fallet. Gevinsten i Spania og Italia er at det ikke har blitt verre, sier forfatter av boka «Gjeld» Christian Anton Smedshaug.

– Stabilisert en dårlig situasjon

Mens analytikere forsøker å friskmelde eurosonen er Smedshaug mer skeptisk.

– Man har stabilisert en dårlig situasjon i sør og en svar vekst i nord. Det samme skjedde i 2009-2010, og da fikk man en ny nedtur. Så det å kalle det et skifte mener jeg er altfor tidlig, sier han.

Zsolt Darvas tror heller ikke på en bedring.

– Hvis du ser på industriproduksjonen i juni var det positivt i eurosonen mens det var negativt måneden før, og ser du på varehandel så var den negativ vekst i juni mens det var positivt i mai. Selv Tyskland har en nedgang i varehandel i følge de siste tallene, sier han.

– Behersket seier

Smedgård mener også det er liten grunn til å juble.

– At økonomien for øyeblikket ikke blir verre betyr i beste fall at Spanias 27 % ledige ikke blir flere. Det kan man kalle en behersket seier, sier han.