Hopp til innhold

Matprisene går rett til værs

Prisene på matvarer steg med 2,2 prosent fra januar til februar. Det er den største månedlige oppgangen siden 1982, ifølge Statistisk Sentalbyrå.

Melkehylle
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

De fleste matvarekjedene økte prisene på matvarer kraftig fra begynnelsen av februar, på grunn av stor økning i internasjonale råvarepriser på jordbruksprodukter. Dette er hovedforklaringen på det kraftige prishoppet.

For første gang kommer den kraftige prisøkningen frem i tallene fra SSB. Og det er prisene på brød og kornprodukter, pasta, melkeprodukter, oljer og fett som økte mest, i følge byrået.

Mer prisoppgang i vente

- Matvarekjedenes prisøkning var forventet og har i stor grad slått ut i statistikken, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea. Men seniorøkonomen tror at vi vil se ytterligere utslag på statistikken i månedene som kommer.

- Vi har ikke fullt sett oppgangen i matvareprisene i SSB-tallene, og må regne med at det også blir prisvekst i månedene som kommer, mener Bruce.

Han mener imidlertid at vi ikke kan vente en like stor prisvekst som fra januar til februar, men at prisene kan øke med ytterligere en prosent i månedene som kommer.

(Artikkelen fortsetter under)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,5 prosent frå januar til februar 2008.

Dyrere mat og prisøkning etter januarsalget på møblar, klær og sko bidro mest til oppgangen.

Frå februar 2007 til februar 2008 gikk KPI opp med 3,7 prosent. KPI-JAE, som er konsumprisindeksen justert for energivarer og avgiftsendringer, økte med 2,2 prosent de siste tolv månedene.

Kan bety høyere rente fremover

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities sier til NRK at inflasjonen i Norge nå begynner å nærme seg prismålet som Norges Bank har satt seg, på 2,5 prosent.

- Det vi ser er at prisveksten er tiltakende, og har steget ganske jevnt, det betyr at inflasjonen er på vei tilbake, og at Norges Bank begynner å bli urolige, mener Andreassen.

Han tror på uendret rente på rentemøtet på torsdag.

- Vi ser ingen tegn til at kjerneinflasjonen bremser. Det at prisveksten nå er kommet så høyt kan bety at Norges Bank hever renten i annet kvartal, avslutter Andreassen.